Η ορμόνη της αγάπης μπορεί να γίνει το ίδιο επικίνδυνη με το αλκοόλ

Δευτέρα, 25 Μαΐου 2015 08:17
UPD:01/06/2015 17:44
SHUTTERSTOCK

Η οξυτοκίνη είναι η ορμόνη των νέων μαμάδων και των ερωτευμένων, που γεμίζει τον οργανισμό με αισθήματα γενναιοδωρίας.

A- A A+

Νέα έρευνα έδειξε, του Πανεπιστημίου του Μπέρμινχαμ, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Neuroscience and Behavioural Reviews, έδειξε οξυτοκίνη (ωκυτοκίνη), ή αλλιώς η ορμόνη του έρωτα, έχει τις ίδιες ιδιότητες με το αλκοόλ.

Η οξυτοκίνη είναι η ορμόνη των νέων μαμάδων και των ερωτευμένων, που γεμίζει τον οργανισμό με αισθήματα γενναιοδωρίας. Η ορμόνη αυτή παράγεται στον οργανισμό των γυναικών κατά τη διάρκεια του τοκετού και τις βοηθά να δεθούν με το μωρό τους ενώ, απελευθερώνεται και στη σεξουαλική πράξη γι’ αυτή την λένε ορμόνη του έρωτα ή της αγάπης.

Όπως σημειώνουν είναι δυνατόν να παραχθεί στον οργανισμό κι από άλλα τρυφερά αγγίγματα, όπως για παράδειγμα ένα άτομα χαϊδεύει το αγαπημένο του ζωάκι.

Ωστόσο, όσο τρυφερή και ερωτική φαίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις, έχει όπως λένε οι επιστήμονες και μια σκοτεινή πλευρά και δημιουργεί στον άνθρωπο τις ίδιες επιδράσεις με το αλκοόλ, που με ένα ή δυο ποτηράκια παραπάνω, το κάνει επιθετικό η ακόμα και επικίνδυνο.

Συγκεκριμένα, όπως λένε οι ερευνητές, έχει παρατηρηθεί ότι μερικοί ψυχοπαθείς έχουν πάνω από 10 φορές μεγαλύτερες συγκεντρώσεις οξυτοκίνης στον οργανισμό τους, σε σχέση με τα φυσιολογικά επίπεδα.

Ενώ, άλλες μελέτες έδειξαν ότι μπορεί να ενισχύει και τα αισθήματα της αλαζονείας, του  φθόνου και της εμπάθειας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή