Στη δημοσιότητα μέρος των μηνυμάτων της Κλίντον από την εποχή που ήταν ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Παρασκευή, 22 Μαΐου 2015 20:48
UPD:20:52
REUTERS/ANDREW KELLY

Σχολιάζοντας τη δημοσιοποίηση των e-mail ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι η ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI), επανεξετάζοντάς τα, έκρινε ότι υλικό που περιλαμβανόταν σε αυτά έπρεπε να χαρακτηριστεί απόρρητο αν και αρχικά δεν είχε αυτόν τον χαρακτηρισμό (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Μέρος των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, που σχετίζονται με επίθεση εναντίον της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στη Βεγγάζη της Λιβύης το 2012, ανήρτησε σήμερα Παρασκευή στον ιστότοπό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το υπουργείο εξετάζει και άλλα μηνύματα της πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας που θα μπορούσαν να δοθούν αργότερα στη δημοσιότητα.

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της κ. Κλίντον από την εποχή που ήταν υπουργός Εξωτερικών (Ιανουάριος 2009-2013) έχουν αναχθεί σε μείζον θέμα τους τελευταίους μήνες επειδή συντάχθηκαν και αποθηκεύτηκαν σε έναν ιδιωτικό διακομιστή και όχι μέσω του επίσημου, κυβερνητικού λογαριασμού της υπουργού, όπως είναι ο κανόνας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δημοσιοποίησε 296 τέτοια μηνύματα (350 σελίδες) από το σύνολο των 30.000 (55.000 σελίδες). Εκατοντάδες από αυτά αφορούν την κατάσταση στη Λιβύη μεταξύ 2011-12 και κυρίως την επίθεση που σημειώθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2012 στο προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη όπου σκοτώθηκαν ο Αμερικανός πρεσβευτής Κρίστοφερ Στίβενς και τρεις Αμερικανοί πράκτορες.

Τα συγκεκριμένα μηνύματα βρίσκονταν ήδη στην κατοχή μιας επιτροπής του Κογκρέσου που ερευνά τον χειρισμό της κρίσης στη Βεγγάζη ενώ την Πέμπτη η εφημερίδα New York Times έδωσε στη δημοσιότητα 350 σελίδες που αφορούν αποκλειστικά το θέμα της Λιβύης.

Σχολιάζοντας τη δημοσιοποίηση των e-mail ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι η ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI), επανεξετάζοντάς τα, έκρινε ότι υλικό που περιλαμβανόταν σε αυτά έπρεπε να χαρακτηριστεί απόρρητο αν και αρχικά δεν είχε αυτόν τον χαρακτηρισμό. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ τόνισε ότι μια τέτοια πρακτική εκ μέρους των αρχών δεν είναι κάτι το ασύνηθες.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή