Του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Επιστροφή στην εσωκομματική πραγματικότητα από αύριο για τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά τις συναντήσεις με Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ στη Ρίγα της Λετονίας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.
Συναντήσεις που σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος στην Αθήνα «δεν παράγουν άμεσα ορατό αποτέλεσμα, αλλά διαμορφώνουν το τελικό αποτέλεσμα». Στο Μαξίμου επικρατεί αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας τις επόμενες ημέρες στα τεχνικά κλιμάκια στο Brussels Group, όπου συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με αιχμή το δημοσιονομικό, τις αλλαγές στον ΦΠΑ και το ασφαλιστικό.
Κυβερνητική πηγή, αμέσως μετά τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σημείωσε πως χρειάζεται «αμοιβαία προσπάθεια μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, ώστε να επέλθει σύντομα μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία, στο πλαίσιο του ρεαλισμού και της συνευθύνης».
Προηγουμένως ο πρόεδρος της Κομισιόν, λίγο πριν συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό, διεμήνυσε στους ευρωπαίους εταίρους ότι «δεν μπορούμε να πετάξουμε την Ελλάδα έξω από την Ευρωζώνη». Όπως είπε στο γερμανικό περιοδικό Wirtschaftswoche, το όλο θέμα «δεν αφορά μόνο τη νομισματική πολιτική ή οικονομικούς λόγους, αλλά αφορά και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων».
Το μήνυμα που έστειλαν από τη Ρίγα της Λετονίας οι εκπρόσωποι των δανειστών είναι ότι «πρέπει να γίνει ακόμη πολύ δουλειά» προκειμένου να φτάσουμε σε μια συμφωνία. Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, όπως μεταδίδει το Reuters, δήλωσε ότι «υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει για μια συμφωνία στο θέμα της Ελλάδας και δεν μπορεί να επιτευχθεί γρήγορα και απρόσεκτα ‘‘quick and dirty’’».
Νωρίτερα και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγ. Μέρκελ είχε αναφερθεί στο θέμα των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους τρεις θεσμούς (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) λέγοντας κι αυτή πως «Υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα» και πρέπει να γίνει «πολύ εντατική δουλειά» με τους θεσμούς.
Την ίδια βέβαια ώρα ο «σκληρός» του Βερολίνου Β. Σόιμπλε, σύμφωνα με το Bloomberg, σε ιδιωτική συνάντηση άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα, σε περίπτωση μη συμφωνίας. Είδηση που έσπευσε να διαψεύσει, λίγο μετά, το γερμανικό ΥΠΟΙΚ με ανάρτηση στον λογαριασμό του στο twitter.
Για όλα τα παραπάνω και κυρίως για την πορεία των διαπραγματεύσεων στα τεχνικά κλιμάκια, τα μέτρα που προτείνει η Αθήνα και τις πιέσεις που δέχεται, θα ενημερώσει αύριο και μεθαύριο ο Πρωθυπουργός τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας και τους γραμματείς των νομαρχιακών επιτροπών.
Θα πρόκειται επί της ουσίας για ένα κρίσιμο crash test με όσους επιμένουν στην σκληρή γραμμή και την πιστή τήρηση των κόκκινων γραμμών έτσι όπως αυτές διαμορφώθηκαν προεκλογικά, αλλά και με εκείνους που θεωρούν προτιμότερη τη ρήξη από μια έντιμη συμφωνία, ενόψει της ψηφοφορίας στη βουλή της όποιας συμφωνίας επιτευχθεί.