Αλλάζει το κλίμα στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ

Ανοικτό παραμένει το θέμα εκλογής, σύμφωνα με τους αναλυτές
Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2004 10:07
A- A A+

H νίκη του γερουσιαστή Τζων Κέρι στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών στην Αϊόβα αναμένεται να αλλάξει το κλίμα στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, αναφορικά με την επιλογή του υποψηφίου που θα αντιμετωπίσει τον πρόεδρο Μπους στις προεδρικές εκλογές της 2ας Νοεμβρίου, εκτιμούν Αμερικανοί αναλυτές τονίζοντας πάντως ότι η διεκδίκηση του χρίσματος των Δημοκρατικών παραμένει ανοικτή.

Στην πρώτη αναμέτρηση στην Αϊόβα για την επιλογή του υποψήφιου προέδρου των Δημοκρατικών ο 60χρονος γερρουσιαστής από τη Μασαχουσέτη Τζων Κέρι αναδείχθηκε πρώτος με ποσοστό γύρω στο 38% έναντι 32% του γερουσιαστή της Βόρειας Καρολίνας Τζων Εντουαρντς και μόλις 18% του πρώην κυβερνήτη του Βέρμοντ, Χάουαρντ Ντιν.

Ο πρώην επικεφαλής των Δημοκρατικών στο Κογκρέσσο, βουλευτής Ντικ Γκέπχαρντ πήρε μόλις το 10,5% και αποσύρθηκε από τη διεκδίκηση του χρίσματος.

Η νίκη του Κέρι, βετεράνου του πολέμου στο Βιετνάμ που υποστηρίχθηκε ένθερμα από τον γερουσιαστή Τεντ Κένεντι, αλλά και η δεύτερη θέση με καλά ποσοστά του Τζων Εντουαρντς αποτελούν σοβαρό πλήγμα για τον Χάουαρντ Ντιν που παραμένει ακόμη φαβορί σε πανεθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Ενθερμος αντίπαλος του πολέμου στο Ιράκ και της πολιτικής Μπους ο Ντιν, είχε δεχθεί το τελευταίο διάστημα έντονες επικρίσεις από τους Δημοκρατικούς συνυποψηφίους του και ιδιαίτερα από τον Κέρι που κάλεσε τους ψηφοφόρους της Αϊόβα να επιλέξουν υποψήφιο για το Λευκό Οίκο και όχι έναν ρήτορα.

«Ο Τύπος και οι συνυποψήφιοί του δεν σταμάτησαν τις τελευταίες εβδομάδες να χτυπούν τις ελλείψεις του Ντιν», λέει ο Λάρι Σάμπατο, διευθυντής του Κέντρου Πολιτικού Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια. «Δεν ξέρω αν ο Ντιν μπορεί να ανακάμψει μετά την αποτυχία του στην Αϊοβα», προθέτει ο Αμερικανός καθηγητής.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σάμπατο «ο Ντιν είναι πλέον στο χείλος του γκρεμού» και αν δεν κερδίσει τις προκριματικές του Νιού Χάμσιρ στις 27 Ιανουαρίου η μάχη του για τη διεκδίκηση του χρίσματος θα τελειώσει. Ο Ντιν είχε επενδύσει πολλά σε μιά νίκη στην Αϊοβα.

Η κούρσα τελείωσε πρόωρα για τον 62χρονο βουλευτή Ντικ Γκέπχαρντ, αλλά και τον αιδεσιμώτατο Αλ Σάρπτον,τον μόνο μαύρο διεκδικήτή του χρίσματος, που δεν πήρε ψήφους στην Αϊόβα (0%) αλλά και τον βουλευτή Ντένις Κούσινιτς (1%), που αναμένεται και αυτοί να εγκαταλείψουν τη μάχη.

Ιδιαίτερα καθοριστικές αναμένεται να αποδειχθούν οι προκριματικές εκλογές στο Νιού Χάμσιρ όπου θα εκτεθούν για πρώτη φορά ο πρώην στρατηγός Ουέσλι Κλαρκ και ο γερουσιαστής και υποψήφιος αντιπρόεδρος του Αλ Γκορ στις προεδρικές εκλογές του 2000, Τζο Λίμπερμαν.

Ο Κέρι θα επιδιώξει να διευρύνει το προβάδισμά του, ο Ντιν είναι καταδικασμένος να μην χάσει και ο Κλαρκ και ο Λίμεπρμαν θα τα παίξουν όλα για όλα. Μόνο ο Εντουαρντς έχει τα περιθώρια για μικρά κέρδη στο Νιου Χάμσιρ, καθώς ως γερουσιαστής της Βόρειας Καρολίνας περιμένει πολλά από τις πολιτείες του αμερικανικού Νότου και έκανε την έκπληξη στην Αϊόβα όπου ουδείς το περίμενε.

«Οι δημοκρατικοί ψηφοφόροι στην Αϊόβα πήραν το ρόλο τους πολύ σοβαρά», τόνισε ο δημοκρατικός κυβερνήτης της πολιτείας των τριών εκατομμυρίων κατοίκων, Τομ Βίλσακ. «Αυτό που ήθελαν οι ψηφοφόροι της Αϊόβα ήταν να αναδείξουν έναν υποψήφιο που θα μπορεί να νικήσει τον Μπους και ήδη έχουμε έναν πολύ ισχυρό υποψήφιο», πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή