Διαβεβαιώσεις ότι μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε. ζητεί η Ουκρανία

Πέμπτη, 21 Μαΐου 2015 08:59
UPD:12:17
EPA/OLIVIER HOSLET

«Τώρα θέλουμε συγκεκριμένες βεβαιώσεις στη Ρίγα ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να γίνει υπαχθεί στη διαδικασία υποψήφιας χώρας για προσχώρηση στην Ε.Ε. στο μέλλον», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Διαβεβαιώσεις ότι η χώρα του μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε. και ότι από του χρόνου οι κάτοικοί της θα μπορέσουν να ταξιδέψουν σε χώρες-μέλη της Ένωσης χωρίς να χρειάζονται βίζα ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας εν όψει της έναρξης των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας.

Κορυφαίο θέμα στην ημερησία διάταξη της Συνόδου θα είναι η αναζήτηση λύσης για τη σύρραξη στην Ουκρανία. Η Ε.Ε. έχει ήδη συμφωνήσει με την Ουκρανία σε ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές, που θα τεθούν σε εφαρμογή από τού χρόνου.

«Τώρα θέλουμε συγκεκριμένες βεβαιώσεις στη Ρίγα ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να γίνει υπαχθεί στη διαδικασία υποψήφιας χώρας για προσχώρηση στην Ε.Ε. στο μέλλον», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν στην γερμανική εφημερίδα Die Welt. «Θέλουμε να δούμε φώς στην άκρη του τούνελ», είπε, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία αναμένει επίσης τη δέσμευση ότι θα υπάρξει δυνατότητα στους υπηκόους της να ταξιδέψουν ελεύθερα στην Ε.Ε..

Η Ουκρανία μαζί με την Μολδαβία και την Γεωργία έχουν υπογράψει εμπορικές και πολιτικές συμφωνίες με την Ε.Ε. το 2014 και θέλουν να γίνουν μέλη της Ένωσης. Η Σύνοδος στη Ρίγα στοχεύει στο να εμβαθύνει η Ε.Ε. τις σχέσεις της μ' αυτές τις χώρες καθώς και με την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Λευκορωσία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή