Τζωρτζ Μπους : «Πρόοδος στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας»

Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2004 07:25
A- A A+

Ο πόλεμος κατά του Ιράκ, η μάχη κατά της διεθνούς τρομοκρατίας και η αλματώδης διεθνής ανάπτυξη της οικονομίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της καθιερωμένης ετήσιας ομιλίας, για την κατάσταση του αμερικανικού έθνους, που εκφώνησε ο Τζωρτζ Μπους στις 4 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, στο Κογκρέσσο. Κάλεσε μάλιστα τους Αμερικανούς να στηρίξουν το πρόγραμμά του, εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Ο Τζωρτζ Μπους κατά την καθιερωμένη ετήσια ομιλία του στο Κογκρέσσο. Αριστερά του διακρίνεται ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσέϊνι και δεξιά του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ντένις Χάστερτ

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπερασπίστηκε τον πόλεμο κατά του Ιράκ, λέγοντας πως εάν δεν επενέβαιναν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βαγδάτη θα συνέχιζε τα προγράμματα όπλων μαζικής καταστροφής.

Πρόσθεσε μάλιστα, πως η χώρα του δεν έχει ανάγκη να ζητήσει την άδεια της διεθνούς κοινότητας για θέματα ασφαλείας. Εδωσε έμφαση στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν και του Ιράκ, λέγοντας χαρακτηριστικά : «Δεν κάναμε τόσο δρόμο περνώντας από τραγωδίες, δίκες και πολέμους για να αφήσουμε τη δουλειά μας ανολοκλήρωτη».

Υποσχέθηκε διπλασιασμό των αμερικανικών κονδυλίων για την προώθηση της δημοκρατίας σε ολόκληρο τον κόσμο και ειδικά στη Μέση Ανατολή.

Ως επιβεβαίωση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής του στη μάχη κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, ο Μπους επικαλέστηκε τη σύλληψη της Σαντάμ Χουσεΐν, την πρόσφατη στροφή της Λιβύης, τη συνεργασία του Ιράν και το ενδεχόμενο να τηρήσει ανάλογη στάση και η Β. Κορέα.

Προειδοποίησε ωστόσο ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος τρομοκρατικών απειλών σε όλον τον κόσμο και ιδίως κατά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας γνώρισε αυτό το καλοκαίρι μία θεαματική άνοδο 8,2% του ετήσιου ρυθμού της και σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές αναμένεται να φθάσει το 4% μέσα στο 2004.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε ότι θα μειώσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό, το ύψος του οποίου έφθασε τα 374 δισ. δολάρια το 2003, ενώ ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα 500 εκατ. δολαρίων για την ανάπτυξη της απασχόλησης, το οποίο ονόμασε «οι δουλειές του 21ου αιώνα», που προβλέπει κονδύλια για τη σύνδεση μεταξύ λυκείων και επιχειρήσεων, την ενίσχυση της διδασκαλίας των μαθηματικών και την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού.

Η απασχόληση αποτελεί την «Αχίλλειο πτέρνα» της αμερικανικής οικονομίας, η οποία απώλεσε 2,4 εκατ. θέσεις εργασίας από τον Φεβρουάριο 2001.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή