Ψήφιση νέων μέτρων για τη μόλυνση της Αρκτικής υπό αντιδράσεις

Τρίτη, 19 Μαΐου 2015 22:25
UPD:01/06/2015 17:46
REUTERS/HANDOUT

Η πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου Kulluk της Shell, κοντά στη νήσο Κόντιακ στην Αλάσκα.

A- A A+

Ο Πολικός Κώδικας, ένα πλαίσιο κανόνων για την αποτροπή μόλυνσης των πολικών υδάτων από τα πλοία, ψηφίστηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας (ΙΜΟ) στο Λονδίνο, απαγορεύοντας στα πλοία να απελευθερώνουν πετρέλαιο, λύματα, απόβλητα και χημικά στον ωκεανό.

Τα νέα μέτρα αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από το 2017, ωστόσο διάφορες περιβαλλοντικές ομάδες υποστηρίζουν πως οι κανονισμοί δεν είναι αρκετά αυστηροί.

Σύμφωνα με εκπροσώπους της WWF, ένας ισχυρός και νομικά δεσμευτικός Πολικός Κώδικας είναι απαραίτητος για την προστασία της Αρκτικής, όπου νέες θαλάσσιες οδοί αναμένεται να ανοίξουν στις επόμενες δεκαετίες λόγω της κλιματικής αλλαγής και της τήξης των πάγων.

Μέσω των νέων οδών η εμπορική σύνδεση μεταξύ Ευρώπης και Ασίας θα γίνει αρκετά πιο γρήγορη, ενώ θα ευνοηθεί το εμπόριο σε λιμάνια σε αρκτικές χώρες όπως η Ρωσία, η Νορβηγία και ο Καναδάς.

«Τα κράτη-μέλη του ΙΜΟ οφείλουν να τιμήσουν το αρχικό όραμα του Πολικού Κώδικα, το οποίο προωθούσε την περιβαλλοντική προστασία ως κορυφαία προτεραιότητα», δήλωσε ο Ροντ Ντάουνι, διευθυντής του πολικού προγράμματος της WWF του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο ΙΜΟ είναι η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών που έχει υπό την ευθύνη της την προστασία και την ασφάλεια της ναυτιλίας, καθώς και την αποτροπή της θαλάσσιας μόλυνσης από τα πλοία. Εκπρόσωποι του ΙΜΟ δήλωσαν πως αρκετά από τα θέματα που δεν συμπεριλήφθηκαν στο νέο Πολικό Κώδικα θα καλυφθούν από μελλοντικά αντίστοιχα μέτρα.

Η Αρκτική αποτελεί τη γρηγορότερα θερμαινόμενη περιοχή του πλανήτη. Εάν οι πολικοί πάγοι υποχωρήσουν περισσότερο θα επιταχυνθεί περαιτέρω η παγκόσμια υπερθέρμανση, αλλάζοντας δραστικά τις καιρικές συνθήκες της Γης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή