Εξεταστική για το μνημόνιο: Δεν επεκτείνεται στη σημερινή κυβέρνηση η περίοδος εξέτασης

Τρίτη, 19 Μαΐου 2015 17:20
UPD:17:25
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση των συνθηκών και των ευθυνών που οδήγησαν στην υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των Μνημονίων και της επιτήρησης.

A- A A+

Απορρίφθηκε η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, που υποστήριξε και η Νέα Δημοκρατία, να επεκταθεί επί της ουσίας και στην περίοδο της σημερινής κυβέρνησης η χρονική περίοδος που θα εξετάσει η «Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση και διαλεύκανση των συνθηκών και των ευθυνών που οδήγησαν στην υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των Μνημονίων και της επιτήρησης και για κάθε άλλο ζήτημα που σχετίζεται με την εφαρμογή και υλοποίηση των Μνημονίων».

Ωστόσο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος είπε και πάλι ότι θέλει να καλέσει τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Βίτσας είπε ότι θα εξεταστούν «και τα δύο μνημόνια και οι δύο δανειακές συμβάσεις», γεγονός που ικανοποίησε τον βουλευτή της Ν.Δ. Χρήστο Σταϊκούρα που σημείωσε «είμαστε ΟΚ».

«Είναι χαρακτηριστική η απάντησή σας και θα την επικαλούμαστε διαρκώς», επεσήμανε ο Ανδ. Λοβέρδος στον πρόεδρο της Επιτροπής, ενώ ο Δ. Βίτσας σημείωσε πως το αν θα κληθεί ο Γ. Βαρουφάκης «είναι ζήτημα συνάφειας».

«Μας κάνει εντύπωση που αμφιταλαντεύονται μεταξύ γραμματικής ερμηνείας της πρότασης και τελεολογικής, δηλαδή ποιο σκοπό έχει η πρόταση. Έχουν ξεχάσει ότι μεσολάβησαν οι εκλογές και άλλαξε η πλειοψηφία. Αφού έχουν τόσο μεγάλη ευαισθησία για το τι έγινε, γιατί δεν έκαναν αυτοί την έρευνα;», αναρωτήθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη.

Και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Χαρά Καφαντάρη, Αντώνης Συρίγος, Θανάσης Σκούμας τόνισαν ότι αρμόδια να επεκτείνει την περίοδο που εξετάζεται είναι η Ολομέλεια της Βουλής – θέση με την οποία συμφώνησε και ο βουλευτής της Ν.Δ. Σάββας Αναστασιάδης που είπε ότι «η Ολομέλεια πήρε μία απόφαση και ας ξεκινήσουμε στο πλαίσιο που έχει ψηφιστεί από την Ολομέλεια».

Αντίθετα οι βουλευτές της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης και Χαράλαμπος Αθανασίου είπαν ότι πρέπει να υπάρξει επέκταση της περιόδου που θα ερευνηθεί. «Από την στιγμή που μιλάμε για παρατάσεις, να γίνει ο έλεγχος μέχρι και σήμερα», είπε η βουλευτής της Χρυσής Αυγής Δέσποινα Σβερώνη Χονχδρονάσιου.

«Εμείς δεν δεσμευόμαστε από την χρονική περίοδο που θέτει ο τίτλος της Επιτροπής. Εμείς θα ψάξουμε από την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ μέχρι και την παρούσα περίοδο, το 2015», είπε ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος σχολίασε ότι «πάμε να κάνουμε δίκη για τον καπιταλισμό, αλλά έχει κάνει πολύ πριν από εμάς ο Μαρξ».

«Μία Επιτροπή δεν μπορεί να αλλάξει τον εαυτό της, δεν μπορεί να κινηθεί πέραν της εντολής της», τόνισε ο Δ. Βίτσας και πρόσθεσε ότι «αν κινηθούμε πέραν της εντολής που έχουμε, αυτοακυρωνόμαστε»

«Να πάμε με το σκοπό της Εξεταστικής, όπως μου λέτε, αλλά τότε εμπεριέχονται και οι παρατάσεις», απάντησε ο Ανδ. Λοβέρδος σημειώνοντας ότι «εξετάζουμε και τα παρόντα. Αν λέτε ότι δεν τα εξετάζουμε, να εξηγήσετε το γιατί».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε στον τίτλο της Επιτροπής σκόπιμα δεν υπάρχει ρητή αναφορά στον έλεγχο του δεύτερου προγράμματος, διότι είναι αυτό που παρατάθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η διευκρίνιση αφορά ένα πρόσωπο. Και την προηγούμενη φορά είχαμε πει ότι πρέπει να έρθει ο Γιάνης Βαρουφάκης. Δεν μπορώ να τον προτείνω; Πρέπει να το διευκρινίσετε αυτό», είπε ο Ανδ. Λοβέρδος στον Πρόεδρο της Επιτροπής, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «η απόφαση της Βουλής προσδιορίζει το αντικείμενο και τον χρόνο. Αφορά το μνημόνιο και την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015».

Newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή