Η χρήση της τεχνολογίας μειώνει την ικανότητα συγκέντρωσης αλλά αυξάνει την παραγωγικότητα

Τρίτη, 19 Μαΐου 2015 09:35
UPD:20/05/2015 12:27
REUTERS/TONY GENTILE
A- A A+

Μνήμη χρυσόψαρου έχουν όσοι ασχολούνται με πολλά gadgets όπως επισημαίνουν επιστήμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο. Οπως λένε οι ερευνητές τα χρυσόψαρα έχουν 9 δευτερόλεπτα διάρκεια προσοχής.

Μια έρευνα με την ονομασία Attention Span έδειξε ότι η διάρκεια προσοχής μας όσο πάει και μειώνεται, ωστόσο γινόμαστε πιο παραγωγικοί.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το 2000 η μέση διάρκεια προσοχής του ανθρώπου ήταν 12 δευτερόλεπτα. Αυτό με το πέρασμα των χρόνων και την εξέλιξη της τεχνολογίας έχει μειωθεί πλέον στα 8 δευτερόλεπτα.

Παρόλα αυτά, έρευνα που έγινε σε 2.000 καταναλωτές έδειξε, ότι ο μεγάλος όγκος ψηφιακών μέσων βελτιώνουν αυτό που οι ερευνητές αποκαλούν «εναλλασσόμενη προσοχή», δηλαδή την ικανότητα ενασχόλησης ενός ατόμου με πολλές εργασίες.

Μπορεί λοιπόν να χάνουμε στο κομμάτι της εστίασης για πολύ ώρα κερδίζουμε όμως έδαφος στην παραγωγικότητα καθώς όπως αναφέρει η έρευνα η τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε πολλά πράγματα συγχρόνως. Και εδώ κατατρίφθηκε και ένας μύθος που ήθελε τις γυναίκες να έχουν την ευχέρεια του να είναι πιο παραγωγικές σε πολλά πράγματα συγχρόνως, το λεγόμενο multitasking, καθώς όλα τα νέα δεδομένα έδειξαν ότι οι άνδρες είναι αυτοί που μπορούν πλέον να κάνουν πολλά πράγματα μαζί.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή