Γ. Φίσερ: H Ε.Ε. δεν πρέπει να κλείσει τις πύλες της στην Τουρκία

Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2004 14:22
A- A A+

Την άποψη ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να δεχθεί την Τουρκία ως πλήρες μέλος της για να ενισχύσει την ασφάλειά της στον 21ο αιώνα, εξέφρασε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ». Ο κ. Φίσερ, θα μεταβεί αργότερα σήμερα στην ¶γκυρα όπου θα έχει συνομιλίες με την τουρκική ηγεσία.

«Αν κλείσουμε τις πόρτες στην Τουρκία, θα πληρώσουμε πολύ βαρύ τίμημα», δήλωσε ο κ. Φίσερ. «Για μας, για την Ευρώπη, η Τουρκία είναι ένας στρατηγικός εταίρος... Η στρατηγική σημασία της Τουρκίας έχει γίνει ακόμη πιο προφανής μετά την 11η Σεπτεμβρίου», πρόσθεσε ο κ. Φίσερ αναφερόμενος στις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2001 στη Νέα Υόρκη και το Πεντάγωνο.

Ο κ. Φίσερ αρνήθηκε τους ισχυρισμούς της γερμανικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση Σρέντερ υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους. Υπενθυμίζεται ότι στη Γερμανία ζουν περίπου 600.000 τουρκικής καταγωγής πολίτες. «Δεν πρόκειται για πολιτική τακτική, είναι εξαιρετικά σημαντικό για τα κοινά στρατηγικά συμφέροντά μας», επισήμανε ο κ. Φίσερ.

Οι αντιπολιτευόμενοι γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες αντιτίθενται γενικά στην τουρκική ένταξη στην Ε.Ε., λέγοντας πως η χώρα είναι υπερβολικά μεγάλη, υπερβολικά φτωχή και υπερβολικά διαφορετική πολιτισμικά, ώστε να ταιριάξει με τις χώρες της Ε.Ε.

«Υπάρχουν κάποιες επιφυλάξεις, κάποιο φόβοι (για την ένταξη της Τουρκίας). Πρέπει να τους πάρουμε στα σοβαρά. Είναι λογικές ανησυχίες που πρέπει να απαντηθούν» αναγνώρισε ο κ. Φίσερ.

Η επίσκεψη Φίσερ στην Τουρκία πραγματοποιείται λίγες μέρες μετά από εκείνη του πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος εγκωμίασε τις τελευταίες επιδόσεις της ¶γκυρας στο τομέα των μεταρρυθμίσεων, προσθέτοντας πάντως, πως πρέπει τώρα να εφαρμοστούν πλήρως.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή