Κριτική του αμερικανικού Τύπου στην ομιλία Μπους

Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2004 15:01
UPD:15:28
A- A A+

Το γεγονός ότι πρόεδρος Μπους απέφυγε να θίξει πολλά σημαντικά θέματα στην ετήσια ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης (State of the Union), σχολιάζει σήμερα ο αμερικανικός τύπος.

H εφημερίδα Washington Post εκφράζει την έκπληξή της για «την ανικανότητα του αμερικανού προέδρου να εκφρασθεί για ορισμένα σημαντικά θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα». «Όπως και παλαιότερα, σχολιάζει η εφημερίδα, ο κ. Μπους γλίστρησε πάνω στα προβλήματα που μένει να διευθετηθούν στο Ιράκ και δεν έκανε καμία μνεία στο πιθανό κόστος που θα πρέπει να πληρώσουμε για την επίλυσή τους. Και όπως πριν, πρότεινε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των δαπανών και ακόμη μεγαλύτερη μείωση των φόρων παρά το αυξανόμενο χρέος της κυβέρνησης».

Η εφημερίδα New York Times αφιερώνει στην ομιλία δύο κύρια άρθρα: ένα για την εξωτερική πολιτική του Τζορτζ Μπους, «η οποία έβαλε σε δοκιμασία τις σχέσεις της Αμερικής και την πλειοψηφία του υπόλοιπου κόσμου» και ένα για την εσωτερική του πολιτική, «η οποία συνοψίζεται σε ένα καταστροφικό γεγονός: την επιμονή του για την εισαγωγή τεράστιων φορολογικών ελαφρύνσεων προς όφελος των πλουσίων, η οποία στέρησε τη χώρα από τους αναγκαίους πόρους ώστε να ανταποκριθεί στα προβλήματά της και η οποία αποτελεί μακροπρόθεσμη απειλή για την οικονομική της ασφάλεια».

Αμφότερες οι εφημερίδες υπογραμμίζουν την αποτυχία του Τζ. Μπους να δικαιολογήσει τους εσφαλμένους ή υπερβολικούς ισχυρισμούς για το ιρακινό οπλοστάσιο.

Οι New York Times επικρίνουν ιδιαίτερα τον Μπους για τη στροφή της προσοχής του στο Ιράκ την στιγμή που «άλλες επικίνδυνες κρίσεις παρέμειναν σε εκκρεμότητα», ειδικότερα στο Αφγανιστάν, τη Βόρεια Κορέα και τις παλαιστινο-ισραηλινές σχέσεις.

Η εφημερίδα επικρίνει επίσης τις προτεραιότητες που προέβαλε ο πρόεδρος Μπους στον τομέα της εσωτερικής πολιτικής, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι ακόμα και οι πιο ανεπτυγμένες ιδέες του ήταν «αόριστες μέχρι του σημείου να χάσουν κάθε νόημα». .

Ιδιαίτερα επικριτική ως προς το περιεχόμενο της ομιλίας Μπους, τόσο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής όσο και στα θέματα εσωτερικής πολιτικής, παρουσιάζεται και η εφημερίδα Los Angeles Times. Πάντως, η εφημερίδα αναγνωρίζει ως πραγματική επιτυχία του Μπους την αποστολή του μηνύματος: «Είμαι το αφεντικό. Δεν φοβάμαι να κάνω ό,τι πρέπει να γίνει. Μείνετε μαζί μου». «Ο Μπους εμφανίζεται ως ο πρόεδρος που κατατρόπωσε την τρομοκρατία, σκότωσε τους φόρους και έσωσε τις παραδοσιακές αξίες. Ακόμη και αν τα γεγονότα παραμένουν αναπόδεικτα, πρόκειται για μία σούπερ στρατηγική για την επανεκλογή του», παραδέχονται οι Los Angeles Times.

Πηγή: AΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή