Ιράκ: Τουλάχιστον 500 οι νεκροί άμαχοι και στρατιώτες στο Ραμάντι

Μαζικές εκτελέσεις από πλευράς Ισλαμικού Κράτους
Δευτέρα, 18 Μαΐου 2015 13:23
UPD:13:33
REUTERS/STRINGER/IRAQ
A- A A+

Τουλάχιστον 500 άνθρωποι, άμαχοι και στρατιώτες, έχασαν τη ζωή τους κατά την κατάληψη της πόλης Ραμάντι του Ιράκ από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Άνμπαρ.

Η κατάληψη της πόλης ολοκληρώθηκε την Κυριακή και αποτέλεσε σοκ για τις ιρακινές δυνάμεις, οι οποίες νικήθηκαν παρά την υποστήριξη του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού με αεροπορικά πλήγματα.

Το Ισλαμικό Κράτος προχώρησε σε μαζικές εκτελέσεις στρατιωτών και πολιτών.

Περί τους 8.000 κατοίκους εγκατέλειψαν την πόλη.

EURONEWS

Εντολή να κατευθυνθούν προς την Ραμάντι και να την ανακαταλάβουν έλαβαν οι υποστηριζόμενες από το Ιράν σιιτικές πολιτοφυλακές, που πολεμούν στο πλευρό του τακτικού ιρακινού στρατού.

Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι η ανακατάληψη της Ραμάντι, η οποία έχει κυρίως σουνιτικό μουσουλμανικό πληθυσμό, από σιίτες, που αποτελούν την πλειοψηφία στο Ιράκ, όπως και στο Ιράν, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πράξεις αντεκδίκησης.Π

Πολλές φορές οι σιίτες πολιτοφύλακες κατηγορούν τους σουνιτικούς πληθυσμούς ότι συνεργάζονται με το Ισλαμικό Κράτος και προχωρούν σε αντίποινα, ακόμη και κατά αμάχων. Παράλληλα, ο όλο και μεγαλύτερος ρόλος των σιιτικών πολιτοφυλακών στο έδαφος ενισχύει την επιρροή του Ιράν εντός του Ιράκ.

Οι σιιτικές ένοπλες ομάδες έχουν επισήμως το όνομα «Λαϊκή Κινητοποίηση».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή