Βραζιλία : Παραιτήθηκε ο υπουργός Επιστημών

Σε μία εβδομάδα ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης
Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2004 07:23
A- A A+

Ο υπουργός Επιστημών της Βραζιλίας, ο οποίος είχε προτείνει να μελετήσει η χώρα την πιθανότητα να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, παραιτήθηκε την Τετάρτη από την κυβέρνηση του προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου, Αντρέ Σίνγκερ, είπε στους δημοσιογράφους ότι η παραίτηση του Ρομπέρτο Αμαράλ πρόλαβε τον ευρύτερο ανασχηματισμό της κυβέρνησης που αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Τη θέση του Αμαράλ στο υπουργείο Επιστημών και Τεχνολογίας θα αναλάβει ο Εντουάρντο Κάμπος, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Κάτω Βουλή.

Πρόσφατα ο Αμαράλ είχε συγκρουστεί με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας η οποία είχε ζητήσει από τη Βραζιλία να υπογράψει μια επιπλέον συμφωνία που θα επέτρεπε τις επιθεωρήσεις των πυρηνικών εγκαταστάσεών της. Ο πρώην υπουργός υποστήριζε ότι η χώρα του ήδη επιτρέπει τις επιθεωρήσεις.

Τον περασμένο Οκτώβριο η Βραζιλία είχε ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει εντός του 2004 τη διαδικασία εμπλουτισμού του ουρανίου και πιθανόν να εξάγει το προϊόν αυτό μία δεκαετία αργότερα. Μια τέτοια ενέργεια θα έδινε τεχνικά στη Βραζιλία τη δυνατότητα να παράγει πυρηνικά όπλα.

Ο Αμαράλ δήλωσε τότε ότι το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου στοχεύει να διασφαλίσει τα ενεργειακά αποθέματα της χώρας. Πέρσι τον Ιανουάριο είχε πει ότι η Βραζιλία πιθανόν να θέλει να έχει τη δυνατότητα κατασκευής πυρηνικών όπλων.

Στο πλαίσιο του ανασχηματισμού ο Λούλα αναμένεται να δώσει κάποια υπουργεία στο κεντρώο Δημοκρατικό Κόμμα προκειμένου να εξασφαλίσει περαιτέρω υποστήριξη ενόψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή