Ν.Δ.: Το ΕΤΕΑ ετοιμάζεται να σπάσει ομόλογο για να πληρώσει συντάξεις

Σάββατο, 16 Μαΐου 2015 15:52
UPD:17/05/2015 16:11
FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros
A- A A+

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. Βασίλης Οικονόμου, κάνοντας λόγο για πρόσθεση ρευστοποίησης ομολόγων που διαθέτει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης προκειμένου να πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις του Ιουνίου.

«Οι μαθητευόμενοι μάγοι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ συνεχίζουν τα "θαύματά" τους, στην πλάτη των Ελλήνων ασφαλισμένων» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου και προσθέτει:

«Αυτή τη φορά είναι η σειρά του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), το οποίο προφανώς μετά από "άνωθεν" εντολή, ετοιμάζεται να ρευστοποιήσει 100 εκατομμύρια ευρώ από τα "ομόλογα" που διαθέτει, προκειμένου να πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις του Ιουνίου».

Οπως υποστηρίζει, το σπάσιμο του ομολόγου του συγκεκριμένου ταμείου επιβαρύνει 25 ολόκληρα εκατομμύρια το ελληνικό δημόσιο.

«Δυστυχώς είναι η πρώτη φορά που ένα ασφαλιστικό Ταμείο θα αναγκαστεί να "βάλει χέρι" στα ομόλογά του για να πληρώσει τις συντάξεις του μήνα» επισημαίνει και καλεί την κυβέρνηση και την διοίκηση του ΕΤΕΑ «να πάρει θέση και να πει όλη την αλήθεια στους ασφαλισμένους».

Καταλήγοντας συμπληρώνει:

«Οι κόποι ετών των εργαζομένων δεν αποτελούν κτήμα κανενός κόμματος, καμίας διοίκησης ασφαλιστικού ταμείου και ασφαλώς καμίας παρέας ερασιτεχνών που προσπαθούν να πείσουν ότι κυβερνούν. Η Νέα Δημοκρατία είχε εγκαίρως προειδοποιήσει για την καταστρεπτική τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης και δυστυχώς η επιβεβαίωση ήρθε. Οι ευθύνες είναι τεράστιες και θα αναζητηθούν. Επιτέλους σοβαρότητα, ευθύνη και πάνω από όλα ειλικρίνεια».

Σε ανάλογο μήκος κύματος και το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι υποχρεώνει τα Ταμεία να ρευστοποιήσουν ομόλογα πριν τη λήξη τους.
 
Όπως υποστηρίζει, η αρχή γίνεται από το Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο των Μισθωτών (ΕΤΕΑ) το οποίο για να εξασφαλίσει 100 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των συντάξεων του Ιουνίου και μόνο, θα διαγράψει 130 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό του στην Τράπεζα της Ελλάδος.
 
«Εάν λοιπόν κατάφεραν μέσα σε 100 ημέρες, το έλλειμμα του ΕΤΕΑ από τα 25 εκατ. το μήνα να φθάσει τα 100 εκατ., αυτό σημαίνει ότι σε λίγους μήνες που θα εξαντληθούν τα ομόλογα, ακολουθώντας την ίδια πολιτική  οι επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν κατά 35%» σημειώνει, μεταξύ άλλων, ενώ υπερασπίζεται για άλλη μια φορά το PSI. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή