Ονειρική συνεύρεση όπερας και μόδας

Στο Ωδείο Αθηνών, την Πέμπτη 21 Μαΐου
Τετάρτη, 20 Μαΐου 2015 09:05
Αχιλλέας Χαρίτος

Μυρσίνη Μαργαρίτη.

A- A A+

Η όπερα συναντά τη μόδα σε μια δημιουργική σύζευξη, στο καθιερωμένο, πλέον, ετήσιο τους ραντεβού, που πραγματοποιείται στο Ωδείο Αθηνών, την Πέμπτη 21 Μαΐου, στις 9 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό (με δελτία προτεραιότητας), ενώ η βραδιά θα μεταδίδεται και ζωντανά στον προαύλιο χώρο του Ωδείου.

Βασισμένο σε μια ιδέα της δημοσιογράφου Ίσμας Τουλάτου, η οποία έχει και την γενική επιμέλεια, και υλοποιημένο από την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), που εγγυάται τη διαφύλαξη του υβριδικού και πειραματικού του χαρακτήρα, το πρότζεκτ «Όπερα και Μόδα» κάνει αισθητή την παρουσία του και αυτήν τη χρονιά, με τη φετινή διοργάνωση να φέρει τον τίτλο «Il sogno» («Το όνειρο»).

ΑΧΙΛΛΈΑΣ ΧΑΡΊΤΟΣ

Τάσος Αποστόλου και Μυρσίνη Μαργαρίτη.

Πρόκειται για μια θεματική, που συναντάμε συχνά στις κορυφαίες όπερες του ρεπερτορίου, αλλά, ταυτόχρονα, παίρνει και μία άλλη διάσταση, που έχει το προσωπικό στίγμα της φετινής προσκεκλημένης από τον χώρο της μόδας, της σχεδιάστριας Λουκίας, η οποία εμπνέεται από άριες και αποσπάσματα των Ντβόρζακ, Μπερλιόζ, Μασνέ, Ραχμάνινοφ, Λέχαρ, Όφενμπαχ, Πουτσίνι, Ντονιτσέτι κ.ά..

Λυρικό θέατρο με υψηλή ραπτική

Το πρότζεκτ «Όπερα και Μόδα» επιχειρεί να συνδυάσει το λυρικό θέατρο με την υψηλή ραπτική, με τρόπο ισότιμο και δημιουργικό, προχωρώντας πέρα από τα προφανή, προκειμένου να υπογραμμίσει τον σύγχρονο χαρακτήρα και τις πολλές δυνατότητες σύγκλισης των δύο κόσμων. Μέσα από το δρώμενο, επιχειρείται να καταδειχθεί περαιτέρω ο «συνολικός» (total) σύγχρονος και διαχρονικός χαρακτήρας της όπερας και οι πολλές - άγνωστες, ίσως, ακόμη - δυνατότητες προσέγγισης με άλλους χώρους, έτσι ώστε να ανοιχτεί σε νέα πεδία και να προσελκύσει νέο κοινό, χωρίς «εκπτώσεις» στο αισθητικό επίπεδο.

Όλο και μεγαλύτερη σύγκλιση των δύο κόσμων

Το πρότζεκτ γεννήθηκε επάνω στη βάση της ολοένα μεγαλύτερης σύγκλισης των δύο κόσμων τις τελευταίες 2 - 3 δεκαετίες. Το γεγονός ότι, ο ένας μετά τον άλλο, οι κορυφαίοι σχεδιαστές (Αρμάνι, Μισόνι, Γκαλιάνο, Πράντα, Λάγκερφελντ, Ουνγκαρό, Αλάια κ.ά.) γοητεύονται από τη θεατρικότερη από όλες τις τέχνες, υπογράφοντας τα κοστούμια μερικών από τις πλέον αναμενόμενες παραστάσεις των δύο τελευταίων δεκαετιών στις μεγαλύτερες όπερες του κόσμου, είναι μία μόνο - η πιο προφανής, ίσως - παράμετρος.

Από την άλλη, η μόδα προσεγγίζει όλο και περισσότερο την θεατρική και σκηνική πράξη, αφού, τα τελευταία χρόνια, μετακινείται όλο και περισσότερο προς το «σόου», από πλευράς παρουσίασης (αντί της κλασικής πασαρέλας), και προς το «κοστούμι», από πλευράς έμπνευσης, αφήνοντας πίσω το δόγμα «κανονικά ρούχα και κανονικές γυναίκες».

Συντελεστές
Ιδέα - σύλληψη: Ίσμα Τουλάτου, special guest: Λουκία. Το πιάνο και τη μουσική επιμέλεια του «Il sogno» έχει αναλάβει ο Δημήτρης Γιάκας. Τη  σκηνοθεσία και την κίνηση υπογράφει ο Κωνσταντίνος Ρήγος. Πρωταγωνιστούν οι μονωδοί της ΕΛΣ: Βασιλική Καραγιάννη (σοπράνο), Μαρία Κόκκα (σοπράνο), Μυρσίνη Μαργαρίτη (σοπράνο), Άρτεμις Μπόγρη (μέτζο σοπράνο), Νίκος Στεφάνου (τενόρος) και Τάσος Αποστόλου (βαθύφωνος), βιολί: Παναγιώτης Τζιώτης. Συμπράττουν, επίσης, χορευτές του Μπαλέτου και σπουδαστές της Σχολής Χορού της ΕΛΣ. Ο make - up artist Αχιλλέας Χαρίτος επιμελείται τις μεταμορφώσεις των πρωταγωνιστών, ενώ στο εικαστικό αποτέλεσμα δίνει το προσωπικό του στίγμα και ο hair stylist Σταμάτης Καραΐσκος, σε συνεργασία με το τμήμα μακιγιάζ, κομμώσεων και περουκών της ΕΛΣ.

Πληροφορίες
Ωδείο Αθηνών: Ρηγίλλης & Βασ. Γεωργίου Β΄ 17 - 19, Αθήνα (πλησίον Χίλτον - στάση μετρό «Ευαγγελισμός») τηλ.: 210 7244260. Τα δελτία εισόδου θα διανέμονται μια ώρα πριν την έναρξη της εκδήλωσης, στην είσοδο του Ωδείου.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς