ΥΠΕΞ: Συνήθης διαδικασία η μεταφορά εισπράξεων των προξενικών αρχών

Παρασκευή, 15 Μαΐου 2015 21:15
UPD:16/05/2015 02:27
FOSPHOTOS /Panayiotis Tzamaros

Οι εισπράξεις από τις προξενικές πράξεις, όπως εξηγούν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, πάντα, εξαιρουμένων των λειτουργικών δαπανών των διπλωματικών και προξενικών αρχών μας στο εξωτερικό, ως χρήματα του ελληνικού κράτους, επέστρεφαν στα δημόσια ταμεία του κράτους.

A- A A+

Για συνήθη διαδικασία που εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια, η οποία αφορά τις προξενικές αρχές που έχουν αρκετά έσοδα, κάνουν λόγο κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, σχολιάζοντας αναφορές για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων προξενείων και πρεσβειών.

«Αυτό που αλλάζει στην προκειμένη περίπτωση είναι μόνο η νομική βάση για την μεταφορά των προξενικών εισπράξεων», προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι.

Οι εισπράξεις από τις προξενικές πράξεις, όπως εξηγούν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, πάντα, εξαιρουμένων των λειτουργικών δαπανών των διπλωματικών και προξενικών αρχών μας στο εξωτερικό, ως χρήματα του ελληνικού κράτους, επέστρεφαν στα δημόσια ταμεία του κράτους.

Οι σχετικές αναφορές προκάλεσαν τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ν.Δ.: Η κυβέρνηση να δώσει διευκρινίσεις

Διευκρινίσεις και πλήρη ενημέρωση για το θέμα που έχει δημιουργηθεί όσον αφορά στη μεταφορά από τις διπλωματικές και προξενικές αρχές της χώρας των προξενικών τους εισπράξεων, ζητεί από την κυβέρνηση ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Οφείλει να το πράξει άμεσα για να μη δημιουργούνται  στο εξωτερικό εντυπώσεις, που πλήττουν την εικόνα και τα συμφέροντα της χώρας», συμπληρώνει.

Ποτάμι: Επιστροφή στην εποχή του Όθωνα

Για επιστροφή στην εποχή του Όθωνα κατηγορεί την κυβέρνηση το Ποτάμι, με αφορμή την απόφαση να καταθέσουν οι πρεσβείες και τα προξενεία τα αδιάθετα ποσά των ταμείων τους στην Τράπεζα της Ελλάδας.

«Έχει πάψει να μας εκπλήσσει η “εφευρετικότητα” του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης στην προσπάθειά του να μαζέψει λεφτά από εδώ και από εκεί» προσθέτει.

Το Ποτάμι επισημαίνει ότι οι πρεσβείες αποψιλώθηκαν από τα χρήματά τους και τελικά καταργήθηκαν εντελώς επί Όθωνα, την άνοιξη του 1843.

«Λίγο μετά το ελληνικό κράτος κήρυξε μία από τις πρώτες του στάσεις πληρωμών. Ευχόμαστε τουλάχιστον η σημερινή κυβέρνηση να μη μας επιφυλάσσει ανάλογο τέλος», αναφέρει το Ποτάμι στην ανακοίνωσή του.

ΠΑΣΟΚ: Μήνυμα ότι η χώρα είναι κολλημένη στον τοίχο

Αρνητική εικόνα της Ελλάδας δείχνει η απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσουν οι πρεσβείες και τα προξενεία στη Τράπεζα της Ελλάδας τα αδιάθετα ποσά τους, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

«Τώρα η κυβέρνηση μαζεύει ό,τι εισπράξεις έχουν οι πρεσβείες και προξενεία μας από προξενικές πράξεις. Η ενέργεια αυτή - ιδίως τις ημέρες αυτές - στέλνει σε όλο το κόσμο το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα κολλημένη στο τοίχο λόγω ταμειακών αναγκών», υπογραμμίζει το ΠΑΣΟΚ.

Η Χαριλάου Τρικούπη διερωτάται αν βοηθάει αυτό διαπραγμάτευση και αν εντάσσεται σε κάποια στρατηγική.

«Υπαγορεύεται από τη θεωρία των παιγνίων;» σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

newsroom naftemporiki με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή