Ακατάλληλα τα στρατοδικεία για τους κρατούμενους του Γκουαντανάμο

Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2004 11:40
A- A A+

Την ακαταλληλότητα των στρατοδικείων που θα δικάσουν τους κρατούμενους του Γκουαντάναμο, για την απονομή δικαιοσύνης, υπογράμμισε ο λοχαγός Μάικλ Μόρι, αμερικανός στρατιωτικός δικηγόρος και συνήγορος του αυστραλού κρατουμένου στο Γκουαντάναμο, Ντέιβιντς Χικς.

Τα δικαστήρια ή οι επιτροπές που συγκροτήθηκαν, «ελέγχονται από εκείνους που ενδιαφέρονται μόνο για καταδίκες», υποστήριξε ο λοχαγός Μόρι. «Η διαδικασία στις στρατιωτικές επιτροπές αποτελεί ένα άδικο σύστημα από το οποίο υπάρχει κίνδυνος να καταδικαστούν αθώοι», τόνισε ο Μάικλ Μόρι εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του για το γεγονός ότι μόνο η εκτελεστική εξουσία ελέγχει αυτά τα δικαστήρια με τον ορισμό των δικαστών και των ενόρκων.

Ο αμερικανός δικηγόρος προειδοποίησε ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα «επικίνδυνο προηγούμενο», ενώ ζήτησε ο πελάτης του, ο οποίος είχε συνελήφθη στο Αφγανιστάν, να δικαστεί στην Αυστραλία καθώς δεν κατηγορείται για τον τραυματισμό κάποιου αμερικανού.

Το σύστημα των στρατιωτικών επιτροπών οι οποίες λειτουργούσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, επαναλειτούργησαν με απόφαση του προέδρου Τζορτζ Μπους μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, ειδικά για τη δίκη των κατηγορουμένων για τρομοκρατικές ενέργειες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή