Αρνήθηκε λόγω κωλύματος να γίνει σύμβουλος του Ποροσένκο ο ΜακΚέιν

Επικαλείται το αμερικανικό σύνταγμα
Παρασκευή, 15 Μαΐου 2015 12:56
UPD:13:00
EPA/ANDREAS GEBERT

Ο Τζον ΜακΚέιν (φωτ. αρχείου) δήλωσε αρχικά ότι η επιλογή τον τιμά, αλλά πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ελέγξει αν το καθεστώς του ως γερουσιαστή του επιτρέπει να είναι μέλος ενός τέτοιου συμβουλίου.

A- A A+

Ο γερουσιαστής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ Τζον ΜακΚέιν, ο διορισμός του οποίου σε θέση συμβούλου ανακοινώθηκε την Πέμπτη από την ουκρανική Προεδρία, δήλωσε ότι αρνήθηκε την πρόσκληση λόγω ασυμβίβαστου με τη θέση του.

Σε διάταγμα που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο διόρισε τα μέλη διεθνούς συμβουλίου με την αρμοδιότητα να επιβλέπει τις μεταρρυθμίσεις στην Ουκρανία, η οποία σπαράσσεται εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο από την ένοπλη σύγκρουση στις ανατολικές περιοχές της με φιλορώσους αποσχιστές αντάρτες.

Ο Τζον ΜακΚέιν, ο οποίος δραστηριοποιείται στη χώρα του για να δοθούν στην Ουκρανία θανατηφόρα όπλα, περιλαμβανόταν στα μέλη του συμβουλίου αυτού μαζί με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ και τον φιλοδυτικό πρώην πρόεδρο της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι.

Ο Τζον ΜακΚέιν δήλωσε αρχικά ότι η επιλογή τον τιμά, αλλά πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ελέγξει αν το καθεστώς του ως γερουσιαστή του επιτρέπει να είναι μέλος ενός τέτοιου συμβουλίου.

Λίγο αργότερα ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι είναι υποχρεωμένος να αρνηθεί την πρόσκληση, επικαλούμενος διατάξεις του αμερικανικού συντάγματος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή