Μπουρούντι: Αποτυχία του πραξικοπήματος

Επέστρεψε και ελέγχει την κατάσταση ο πρόεδρος Νκουρουνζίζα
Παρασκευή, 15 Μαΐου 2015 12:41
UPD:13:24
REUTERS/STRINGER
A- A A+

Τρεις ηγέτες του αποτυχημένου πραξικοπήματος κατά του προέδρου του Μπουρούντι Πιέρ Νκουρουνζίζα έχουν συλληφθεί, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του.

Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκεται πλέον και ο υποστράτηγος Γκοντεφρουά Νιγιομπαρέ, επικεφαλής του στρατιωτικού κινήματος.

Νωρίτερα, ο υποστράτηγος είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο ίδιος και οι υποστηρικτές του θα παραδίδονταν, προσθέτοντας: «Ελπίζω να μην μας σκοτώσουν».

Ο πρόεδρος του Μπουρούντι ανακοίνωνε μέσω Twitter ότι βρίσκεται ήδη πίσω στη χώρα, στην πρωτεύουσα Μπουζουμπούρα.

Όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα, βρισκόταν στην Τανζανία για διάσκεψη των ηγετών της ανατολικής Αφρικής με θέμα τις εξελίξεις στο Μπουρούντι.

Ο κ. Νκουρουνζίζα αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα στον λαό της χώρας εντός της ημέρας.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας, στρατηγός Σιρίλ Νταγιρουκίγε, ήταν ένας από τους τρεις αρχιτέκτονες του πραξικοπήματος οι οποίοι συνελήφθησαν την Παρασκευή, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Προεδρίας, Ζερβέ Αμπαγέχο στο δίκτυο BBC.

EURONEWS

«Εάν αποδειχθεί ότι βρίσκονται ανάμεσα στους ηγέτες της κίνησης, θα αντιμετωπίσουν τη Δικαιοσύνη», ανέφερε ο κ. Αμπαγέχο, συμπληρώνοντας ότι μόνον ένα μικρό μέρος του στρατού έλαβε μέρος στο κίνημα.

Ο υπουργός Ασφαλείας Γκαμπριέλ Νζιγκαμά δήλωσε δύο αστυνομικοί διοικητές και άλλοι 12 αστυνομικοί συνελήφθησαν, μετά την ανταλλαγή πυρών σε σπίτι ανώτατου αξιωματικού του στρατού, όπου και είχαν βρει καταφύγιο.

Ο στρατηγός Νταγιρουκίγιε παραδέχθηκε νωρίτερα ότι η απόπειρα ανατροπής του προέδρου απέτυχε. Σημείωσε ότι οι κινηματίες «αντιμετώπισαν μια ακατανίκητη στρατιωτική επιμονή στην υποστήριξη του συστήματος που βρίσκεται στην εξουσία».

Κάλεσμα για νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών καλούν τους πολίτες να επιστρέψουν στις διαδηλώσεις εναντίον του πρόεδρου, ο οποίος διεκδικεί τρίτη προεδρική θητεία, ενώ το σύνταγμα επιτρέπει μόνον δύο, στη μικρή αυτή χώρα της κεντρικής - ανατολικής Αφρικής.

«Το κίνημά μας δεν είχε σε τίποτε να κάνει με το αποτυχημένο πραξικόπημα», ανέφερε ο Γκορντιάν Νιγιουνγκέκο της οργάνωσης Focode στο πρακτορείο Reuters.

Δεκάδες χιλιάδες έχουν εγκατέλειψε τη χώρα, ενώ οι διαδηλωτές καταγγέλλουν από τα τέλη Απριλίου τον κ. Νκουρουνζίζα για παραβίαση του συντάγματος.

Οι δρόμοι της Μπουζουμπούρα έμοιαζαν σχετικά ήρεμοι την Παρασκευή το πρωί, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Πέντε στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους σε μάχες μεταξύ των δύο αντίπαλων φραξιών του στρατού γύρω από το κτήριο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρόεδρος του Μπουρούντι ανέφερε: «Ευχαριστώ τον στρατό και την αστυνομία για τον πατριωτισμό τους. Πάνω απ' όλα ευχαριστώ τους πολίτες του Μπουρούντι για την υπομονή τους».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή