Πρωτοβουλία για την ανακήρυξη της Ελλάδας σε περιοχή ελεύθερη από μεταλλαγμένα ανέλαβε η Greenpeace, ζητώντας από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις να αναλάβουν δράση με σκοπό την προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος.
Το όλο εγχείρημα γίνεται ενόψει της εφαρμογής της νέας σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας αλλά και της κυκλοφορίας νέων μεταλλαγμένων προϊόντων στην αγορά.
Όπως τόνισε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου της περιβαλλοντικής οργάνωσης, η Μυρτώ Πισπίνη, υπεύθυνη της Greenpeace για τα μεταλλαγμένα προϊόντα, «η συνεργασία της οργάνωσης με τις νομαρχίες της χώρας έδειξε ότι, σε μεγάλο ποσοστό, οι τοπικές κοινωνίες αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που ενέχουν τα μεταλλαγμένα για την ελληνική γεωργία, την υγεία, και το περιβάλλον, δηλώνοντας ταυτόχρονα την πρόθεση τους να ανακηρύξουν περιοχές σε Ζώνες Ελεύθερες από Μεταλλαγμένους Οργανισμούς».
Συγκεκριμένα, εννέα νομαρχίες από τις 54 με τις οποίες έχει έρθει σε επαφή η Greenpeace, έχουν ήδη ψηφίσει την ανακήρυξη των νομών τους σε ελεύθερη ζώνη και άλλες δέκα δήλωσαν τη θετική τους στάση στο θέμα. Πρόκειται για τις νομαρχίες Ηλείας, Κιλκίς, Κοζάνης, Λευκάδας, Ροδόπης, Σάμου, Φωκίδας, Χαλκιδικής και Χανίων, ενώ οι δέκα που εξέφρασαν την πρόθεση να υπογράψουν είναι οι Αχαΐας, Ημαθίας, Ηρακλείου, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κεφαλονιάς, Μαγνησίας, Πιερίας, Ρεθύμνης και Ξάνθης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία (οδηγία 2001/18) δεν δίνει τη δυνατότητα σε ένα κράτος μέλος να απαγορεύσει τα μεταλλαγμένα προϊόντα εξ ολοκλήρου. Αντίθετα, όμως, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως επισήμανε και η κ. Πισπίνη, σε πρόσφατη έκθεση του, προτείνει να μπορούν τα κράτη μέλη να επιτρέπουν την πλήρη απαγόρευση της καλλιέργειας μεταλλαγμένων οργανισμών σε γεωγραφικά περιορισμένες περιοχές.
Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων