Κόσοβο: Για υποκίνηση εθνικού μίσους κατηγορείται Σέρβος πρώην υπουργός

Πέμπτη, 14 Μαΐου 2015 14:52
UPD:14:55
REUTERS/HAZIR REKA
A- A A+

Αντιμέτωπος με κατηγορίες για υποκίνηση «εθνικού, φυλετικού και θρησκευτικού μίσους, αναταραχών και μισαλλοδοξίας» είναι ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης του Κοσόβου και αρχηγός του πολιτικού κόμματος των Σέρβων του Κοσόβου «Σερβική Λίστα» Αλεξάνταρ Γιαμπλάνοβιτς.

Εναντίον του πρώην υπουργού Κοινοτήτων και Επιστροφής των Προσφύγων του Κοσόβου απαγγέλθηκαν κατηγορίες από το δικαστήριο της Τζακόβιτσα.

Ο Αλεξάνταρ Γιαμπλάνοβιτς έλαβε κλήτευση από τον εισαγγελέα του Κοσόβου στις 22 Μαΐου να εμφανιστεί στην εισαγγελία της Τζακόβιτσα με την ιδιότητα του κατηγορούμενου.

Ο πρώην υπουργός δήλωσε ότι είναι θύμα εκφοβισμού. «Θεωρώ το κατηγορητήριο ως μέσο πίεσης για τους Σέρβους του Κοσόβου που έχει ως στόχο να τους εκφοβίσει και να παραμείνουν σιωπηλοί για τη βία εναντίον του σερβικού λαού στο Κόσοβο», δήλωσε ο κ. Γιαμπλάνοβιτς.

Ο Αλεξάνταρ Γιαμπλάνοβιτς απομακρύνθηκε από υπουργός μετά τις βίαιες διαδηλώσεις που οργάνωσαν Αλβανοί στην Πρίστινα κατά της κυβέρνησης του Κοσόβου, με αίτημα την αντικατάστασή του.

Στις 6 Ιανουαρίου, Παραμονή των Χριστουγέννων με το παλιό ημερολόγιο, όταν Σέρβοι εκτοπισμένοι από την Τζακόβιτσα επέστρεψαν στην περιοχή με λεωφορείο και δέχθηκαν επίθεση με πέτρες, όταν προσπάθησαν να επισκεφθούν εκκλησία, ο κ. Γιαμπλάνοβιτς αποκάλεσε τους δράστες «βάρβαρους».

Αργότερα ζήτησε συγγνώμη για την επιλογή της λέξης, αλλά η δυσφορία εναντίον του κλιμακώθηκε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 24 Ιανουαρίου, κατά την οποία ξέσπασαν τα σοβαρότερα επεισόδια από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Τελικώς, ο Αλεξάνταρ Γιαμπλάνοβιτς αντικαταστάθηκε από τον πρωθυπουργό Ίσα Μουστάφα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή