ΗΠΑ : Πιέσεις σε αξιωματούχο του ΟΗΕ να τεθεί επικεφαλής στο Ιράκ

Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2004 08:00
A- A A+

Ο Λευκός Οίκος, αποζητώντας τη γνώμη των Ηνωμένων Εθνών για την αυτοδιάθεση των Ιρακινών, ήλθε σε επαφή με τον Λαχνταρ Μπραχίμι, υψηλόβαθμο αξιωματούχο του ΟΗΕ, ο οποίος οι Αμερικανοί θέλουν να παίξει ηγετικό ρόλο στο Ιράκ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ο Μπραχίμι συναντήθηκε στο Λευκό Οίκο με τον Κόλιν Πάουελ και τον Ρόμπερτ Μπλάκγουελ, ο οποίος είναι διευθυντής στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, όπως έγινε γνωστό από αμερικανούς αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον.

Η κυβέρνηση Μπους επιδιώκει να πείσει τον Μπραχίμι, ο οποίος μόλις ολοκλήρωσε την διετή αποστολή του ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν, να αναλάβει ανάλογο ρόλο σε μία μελλοντική αποστολή στο Ιράκ.

Ο Μπραχίμι, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αλγερίας, δέχεται πιέσεις από τους Αμερικανούς να δεχθεί να τεθεί επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Ιράκ, που θα αναλάβει να αναλύσει κατά πόσο είναι πραγματοποιήσιμο να διεξαχθούν εκλογές στο Ιράκ άμεσα, ή να προτείνει εναλλακτικές λύσεις.

Ωστόσο μέχρι στιγμής ο Αλγερινός διπλωμάτης αρνείται να δεχθεί αυτή την αποστολή.

«Ο Μπραχίμι είναι ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα (του ΟΗΕ) για το Ιράκ. Για να κάνει αυτή τη δουλειά χρειάζεται να συνομιλεί και να κατανοεί τις απόψεις του κυρίαρχου παίκτη στο Ιράκ- των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, υπό τον όρο να διατηρηθεί η ανωνυμία του.

Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, η εκπρόσωπος του Οργανισμού, Μάρι Οκάμπε δήλωσε ότι «ο Λαχντάρ Μπραχίμι προσκλήθηκε στην Ουάσινγκτον για να συναντηθεί με τον πρεσβευτή Μπλάκγουελ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το Αφγανιστάν, το Ιράν και το Ιράκ στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, για ανταλλαγή απόψεων».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή