Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στο κτίριο του ιρανικού κοινοβουλίου. Φίλοι και συγγενείς επισκέπτονται τους 80 βουλευτές, που συνεχίζουν την κατάληψη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό τους από το Συμβούλιο των Φρουρών.
Θα αναθεωρήσει το Συμβούλιο την απόφασή του; Υστερα από παρέμβαση του θρησκευτικού ηγέτη της χώρας, το Συμβούλιο επανεξέτασε στην αρχή της εβδομάδας 200 υποψηφιότητες, ύστερα άλλες 100. Αλλά αυτό δεν ικανοποιεί τους καταληψίες. Γι’αυτούς, η απόρριψη 3.600 από τις 8.157 υποψηφιότητες είναι απαράδεκτη. Και η ένταση, μαζί με την κόπωση, αυξάνεται καθημερινά. Πολλοί θέλουν να προχωρήσουν και σε απεργία πείνας. Αλλοι επιθυμούν την αναστολή της κινητοποίησης. Δεν λείπουν κι εκείνοι που ζητούν την αποχή από τις εκλογές της 20ής Φεβρουαρίου.
Στη σύνοδο του Νταβός, ο πρόεδρος Χαταμί προσπάθησε να υποβαθμίσει την κρίση, λέγοντας ότι οι εκλογές θα είναι ελεύθερες. Τα επεισόδια που σημειώθηκαν όμως στην πόλη Χαμεντάν δείχνουν ότι ορισμένοι σκληροπυρηνικοί είναι αποφασισμένοι να εμποδίσουν την εκλογική διαδικασία. Οι μεταρρυθμιστές, μεταξύ των οποίων ο βουλευτής Χοσεϊν Λονγκαμνιάν, διαμαρτύρονταν για τον αποκλεισμό τους σε αυτή την πόλη του κεντρικού Ιράν όταν δέχθηκαν την επίθεση 200 ισλαμιστών που είπαν ότι ανήκουν στο κόμμα Χεζμπολάχ. Αρκετά άτομα τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων και ο Χοσεϊν Μοτζαχέντ, επικεφαλής του Κόμματος της συμμετοχής, που νοσηλεύεται με σπασμένη μύτη και χέρι.
Η σιωπή του Συμβουλίου των Φρουρών δεν είναι ενθαρρυντική. «Είναι σαφές ότι βρίσκονται υπό την πίεση των υπερσυντηρητικών, οι οποίοι θέλουν να συντρίψουν τους μεταρρυθμιστές», λέει στη «Φιγκαρό» ο ιρανός κοινωνιολόγος Εχσάν Ναραγκί. Η μάχη ανάμεσα στους υπερασπιστές ενός σκληρού ισλάμ και μιας ισλαμικής δημοκρατίας δεν είναι καινούργια. Ξεκίνησε το 1997 με την εκλογή του Χαταμί και συνεχίστηκε το 2000 με την εκλογή μιας μεταρρυθμιστικής πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο.
Αν το Συμβούλιο δεν αναθεωρήσει την απόφασή του, δεν θα υπάρχουν στις εκλογές μεταρρυθμιστές υποψήφιοι για τις 180 από τις 290 έδρες του κοινοβουλίου. Οι συντηρητικοί θα κερδίσουν άνετα τις εκλογές αν η συμμετοχή είναι μικρότερη του 30%. Για να έχουν ελπίδες νίκης οι μεταρρυθμιστές, η συμμετοχή πρέπει να είναι μεγαλύτερη του 40%.
Οι μεταρρυθμιστές ζητούν τώρα τη στήριξη του πληθυσμού. Προχθές, 30 πρυτάνεις έστειλαν στο κοινοβούλιο μια επιστολή υποστήριξης, ενώ πολλοί κυβερνήτες επαρχιών και υπουργοί απειλούν να παραιτηθούν. Οι μεταρρυθμιστές γνωρίζουν όμως ότι οι Ιρανοί –και ιδιαίτερα οι φοιτητές και οι διανοούμενοι– είναι απογοητευμένοι από αυτούς. «Σήμερα πρέπει να πείσουμε τους Ιρανούς ότι οι μεταρρυθμιστές είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τα συμφέροντα του έθνους», σύμφωνα με το βουλευτή Μοχσέν Καντιβάρ.
Οι Ιρανοί όμως δεν πείθονται εύκολα. «Πού ήταν οι μεταρρυθμιστές όταν δεκάδες εφημερίδες αναγκάστηκαν να κλείσουν και οι εκδότες τους φυλακίστηκαν;» αναρωτιέται ένα μέλος μιας οργάνωσης για την υπεράσπιση του Τύπου.
Πηγές: Le Figaro, ΑΠΕ