«May the force be with us»

Τρίτη, 12 Μαΐου 2015 13:43
UPD:13:59
EPA/NICOLAS BOUVY
A- A A+

Tης Νατάσας Στασινού

[email protected]

«Πριν από πολύ καιρό, σε έναν γαλαξία πολύ, πολύ μακρινό» κυβερνά το σκοτεινό, καταπιεστικό καθεστώς της Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας, έχοντας ανατρέψει τη Δημοκρατία και τους φρουρούς της, Τζεντάι. Την τάξη επιβάλλει, εκ μέρους του Σκοτεινού Άρχοντα των Σιθ, ο Νταρθ Βέιντερ. Ο πανίσχυρος πρώην Τζεντάι επισκέφθηκε πρόσφατα την Αθήνα (στο πλαίσιο διαφημιστικού event) και πέρασε μία βόλτα έξω από τη Βουλή. Σα να ήθελε να μας θυμίσει ότι δεν πρέπει να υποτιμούμε «τη σκοτεινή πλευρά της δύναμης». Σα να ήθελε να μας φωνάξει απειλητικά,  μία από τις πιο γνωστές του ατάκες: «Ι’m altering the deal. Pray I do not alter it any further» (Αλλάζω τη συμφωνία. Να προσεύχεστε να μην την αλλάξω περαιτέρω).

Λάτρεις και μη του Πολέμου των Άστρων τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουμε συχνά τους πιστωτές ως την πηγή του κακού. Στο ρόλο του Σκοτεινού Άρχοντα εναλλάσσονται η Άνγκελα Μέρκελ, ο Βόλφαγνκ Σόιμπλε, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ή η Κριστίν Λαγκάρντ, ανάλογα με την τροπή των διαπραγματεύσεων και τη δήλωση, που κάθε φορά θα προκαλέσει τον μεγαλύτερο ντόρο σε παραδοσιακά μέσα και social media.  Οι αξιωματούχοι  του Βερολίνου είναι μάλλον πιο «πειστικοί», πιο «φυσικοί» στο ρόλο τους, εάν αναλογιστούμε τις εντονότατες διαμαρτυρίες για μετατροπή της ένωσης των ίσων εταίρων σε γερμανική ηγεμονία.

Όσο για το ρόλο του Νταρθ Βέιντερ, τον  έχουν προφανώς αναλάβει τα στελέχη της πρώην τρόικας (νυν θεσμοί), που κρατούν «αιχμάλωτη» την Πριγκίπισσα Λέια (Ελλάδα). Από την πρώτη στιγμή, που πάτησαν το πόδι τους στη χώρα, ξεκαθάρισαν: «You may dispense with the pleasantries. We are here to put you back on schedule» (Αφήστε τις χαριτολογίες. Είμαστε εδώ για να σας επαναφέρουμε στην τάξη). Απέναντί τους ο Λουκ Σκάιγουώκερ (εκάστοτε Έλληνας πρωθυπουργός), ο οποίος ηγείται των «επαναστατών» για να σώσει τη χώρα.  Τα προβλήματα ανακύπτουν όταν ο νεαρός Τζεντάι (όπως και οι ελληνικές αρχές). ξεχνάει τη σημαντικότερη συμβουλή του Δασκάλου του, Γιόντα. «Μην προσπαθείς απλώς. Κάντο ή μην το κάνεις».  Οι προθέσεις δεν αρκούν.

Οι διαμάχες  ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές , με «φωτόσπαθο» ή μη, οι δημόσιες και παρασκηνιακές συγκρούσεις, τα σενάρια καταστροφής ή υπέρμετρης αισιοδοξίας συχνά ξεπερνούν ακόμη και τη φαντασία του Τζορτζ Λούκας.  Στο σύμπαν, που έπλασε ο Αμερικανός σκηνοθέτης τελικά επικρατούν οι δυνάμεις του καλού. Ακόμη και ο Νταρθ Βάιντερ εξιλεώνεται. Στη δική μας ιστορία είναι νωρίς να προβλέψουμε το τέλος. Ένα μόνο μπορούμε να πούμε τόσο για εμάς όσο και για την Ευρωζώνη: «May the force be with us».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή