Ευ. Βενιζέλος: Τυπικό έως ανησυχητικό το κείμενο του Eurogroup

Τρίτη, 12 Μαΐου 2015 00:09
UPD:00:59
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο κ. Βενιζέλος αποκάλυψε ότι κατατέθηκε πρόταση στον κ. Κουβέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, κατηγορώντας τον ότι έκανε διπλή διαπραγμάτευση, για να τον «αδειάσει» τελικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τις εκλογές.

A- A A+

Τυπικό έως ανησυχητικό χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος το κείμενο του Eurogroup σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star, ενώ εξέφρασε την ελπίδα του να μην υπάρξει «εχθρική» κίνηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προς της Ελλάδα.

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δημιουργεί δραματικό κλίμα στις διαπραγματεύσεις και ότι δεν της αρέσει πλέον το πλαίσιο της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου.

Όπως επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος, αυτή τη στιγμή η διαπραγμάτευση γίνεται για τα 19 δισ. του 2ου μνημονίου.

Ο κ. Βενιζέλος αποκάλυψε ότι κατατέθηκε πρόταση στον κ. Κουβέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, κατηγορώντας τον ότι έκανε διπλή διαπραγμάτευση, για να τον «αδειάσει» τελικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τις εκλογές.

«Η επιλογή Παυλόπουλου έγινε νωρίς και στέλνει πολιτικό μήνυμα», συμπλήρωσε και καταλόγισε στον Πρωθυπουργό ότι δημιουργεί την εντύπωση ότι υπάρχει παρασκηνιακή σχέση με τον Κ. Καραμανλή, ερήμην του δευτέρου.

Ερωτηθείς για το ιστορικό της οικονομικής κρίσης, επανέλαβε ότι η άλλη επιλογή ήταν η άτακτη χρεοκοπία της χώρας.

Παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθος χειρισμοί από την κυβέρνηση Γ. Παπανδέρου, ενώ υπενθύμισε ότι η στάση της ΕΚΤ, με επικεφαλής τον Ζαν – Κλοντ Τρισέ, ήταν πολύ πιο «σκληρή».

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι όσα λάθη κι αν έκανε η κυβέρνηση τότε λόγω άγνοιας, αδυναμίας, απειρίας και διεθνούς πλαισίου, δεν συγκρίνονται με όσα θα συνέβαιναν στη χώρα σε περίπτωση χρεοκοπίας και επιστροφής στη δραχμή. 

Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι το πρόβλημα της χώρας τώρα δεν είναι το χρέος, αλλά η πολιτική αβεβαιότητα.

«Μετά τις 28 Φεβρουαρίου θα είχαμε περάσει στην προληπτική πιστωτική γραμμή», σημείωσε, τονίζοντας ότι έτσι η χώρα θα μπορούσε να βγει στις αγορές.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «παιδική χαρά» το email Χαρδούβελη συγκρίνοντάς το με μια ενδεχόμενη συμφωνία της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα, ενώ υπογράμμισε ότι η τρόικα έκανε λάθος εκτιμήσεις, σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα.

Σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα, ο κ. Βενιζέλος σχολίασε πως με προεξέχοντα τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπάρχει ενιαία γραμμή των Ευρωπαίων.

Συνεχίζοντας, έκανε παραλληλισμό του σημερινού Eurogroup με τις Κάννες, τονίζοντας ότι επαναλαμβάνεται η ιστορία του δημοψηφίσματος.

«Αν θέλετε κάντε το» είπαν και τότε και τώρα, επανέλαβε, και τόνισε ότι ήταν υποχρέωσή του εθνική να προστατεύσει τη χώρα, για αυτό και έκανε δήλωση μετά τις Κάννες, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα γίνει δημοψήφισμα.

«Δεν χρειάζεται να κάνουμε δημοψήφισμα, θα έχουμε καταρρεύσει καθ’ οδόν», πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι «εμείς γεμίζαμε την καρδάρα με το γάλα πέντε χρόνια, και αυτά θα μπορούσαν να έχουν χαθεί σε πέντε μέρες, αν δεν έκανε πίσω ο κ. Τσίπρας».

«Ο κ. Τσίπρας έχει συγκροτήσει μια πλειοψηφία λέγοντας αλυσίδα ψεμάτων», υπογράμμισε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή