Ο Κόφι Ανάν για την αποστολή εκπροσώπων του ΟΗΕ Ιστο Ιράκ

Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2004 11:02
A- A A+

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αναν δήλωσε ότι θα αποφασίσει ίσως και σήμερα για την αποστολή εκπροσώπων του στο Ιράκ, για να συμβάλλουν στη διαδικασία αποκατάστασης της εθνικής κυριαρχίας των Ιρακινών, την ώρα που οι αμερικανικές δυνάμεις διεξάγουν έρευνες για τον εντοπισμό τριών στρατιωτών που θεωρούνται αγνοούμενοι.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ελικόπτερο τύπου Κiowa έπεσε χθες καθώς έκανε έρευνες στον ποταμό Τίγρη, για τον εντοπισμό ενός στρατιώτη που εξαφανίσθηκε κοντά στη Μοσούλη. Δεν έχει διευκρινισθεί εάν το ελικόπτερο έπεσε αφού δέχθηκε πυρά.

Από εκείνη την ώρα διεξάγεται μεγάλη έρευνα για να εντοπισθούν τα δύο μέλη του ελικοπτέρου που έπεσε, αλλά και ο στρατιώτης που χάθηκε στον ποταμό Τίγρη, καθώς επέβαινε σε μία λέμβο. Παραμένει αδιευκρίνιστο τι συνέβη στον στρατιώτη που έκανε περιπολία με λέμβο στον Τίγρη, αλλά ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι στο ίδιο επεισόδιο σκοτώθηκαν και τρεις Ιρακινοί-δύο αστυνομικοί και ένας διερμηνέας.

Μετά την πτώση του ελικοπτέρου άνδρες σωστικών συνεργείων που έσπευσαν στην περιοχή δέχθηκαν πυρά ανταρτών, ενώ ένας εικονολήπτης του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, ανέφερε πως σκοτώθηκε και ένας άλλος Ιρακινός αστυνομικός από πυρά αγνώστων που επέβαιναν σε αυτοκίνητο.

Την ίδια ώρα η Ουάσινγκτον επισημαίνει ότι τα Ηνωμένα Εθνη μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία αποκατάστασης της εθνικής κυριαρχίας των Ιρακινών.

Ο Κόφι Αναν δήλωσε ότι ίσως και εντός της ημέρας θα λάβει απόφαση για την αποστολή επιτροπής στο Ιράκ, που θα κρίνει κατά πόσον είναι εφικτό να διεξαχθούν εκλογές μέχρι τον Ιούνιο.

«Θα πάρω απόφαση εντός των επόμενων δύο ημερών», δήλωσε χθες ο Κόφι Αναν, ο οποίος έχει ήδη στείλει δύο ειδικούς σε θέματα ασφάλειας στη Βαγδάτη, για να κρίνουν κατά πόσο είναι ασφαλές να επιστρέψει το προσωπικό του ΟΗΕ στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Διπλωμάτες στα Ηνωμένα Εθνη ανέφεραν πως ο Κόφι Αναν μπορεί να μην ανακοινώσει λεπτομέρειες για τον χρόνο επιστροφής του προσωπικού του ΟΗΕ στη Βαγδάτη ή για το ποίος θα είναι επικεφαλής της αποστολής. Ωστόσο εκτιμάται ότι η αντιπροσωπεία του ΟΗΕ θα επιστρέψει στη Βαγδάτη τον επόμενο μήνα.

Το Σαββατοκύριακο πάντως από επιθέσεις ανταρτών σκοτώθηκαν έξι αμερικανοί στρατιώτες και τέσσερις Ιρακινοί. Από τον Μάρτιο, όταν εισέβαλαν οι Αμερικανοί στο Ιράκ έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 513 Αμερικανοί στρατιώτες, εκ των οποίων οι 355 από εχθρικά πυρά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή