Αυτογκόλ στο 90'

Σάββατο, 09 Μαΐου 2015 21:17
UPD:21:17
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Πάνου Κακούρη
[email protected]

Στη συγκεκριμένη φάση που βρίσκεται η διαπραγμάτευση, είναι τουλάχιστον άστοχο να υποσκάπτεται από την εγχώρια πλευρά. Η αποκάλυψη της «WSJ», για αναπτυξιακό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο απέχει από τους στόχους που ήδη συζητούνται στις Βρυξέλλες, δεν λειτουργεί θετικά και δεν βοηθά τη διαπραγμάτευση.

Οταν ο στόχος για την ανάπτυξη του 2015 τίθεται από την αυστηρή Κομισιόν στο 0,5%, η διαπραγματευτική ομάδα στο Brussels Group προσπαθεί να πείσει τους «θεσμούς» ο αναπτυξιακός στόχος να διατηρηθεί στο 1% τουλάχιστον, δεν μπορεί το «αναπτυξιακό σχέδιο» του ΥΠΟΙΚ να τον οριοθετεί στο 0,1%.

Το ΥΠΟΙΚ παραδέχτηκε πως είναι υπαρκτό το θέμα καθώς «αποτελεί ένα προσχέδιο του “σχεδίου ανάκαμψης και ανάπτυξης της χώρας για τη μεταμνημονιακή εποχή”, το οποίο συντάσσει ο γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής Ν. Θεοχαράκης». Ορθώς συντάσσεται το σχέδιο, αλλά η βιασύνη είναι ανεξήγητη.

Δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος ο Γ. Βαρουφάκης στις συναντήσεις που είχε με τους ομολόγους του της Γαλλίας Μ. Σαπέν, της Ιταλίας Π. Κάρλο Παντοάν, της Ισπανίας Λ. Ντε Γκίντος και τον επίτροπο Π. Μοσκοβισί, να τους δώσει το προσχέδιο του «Greece’s recovery: A blueprint». Αλλη είναι η προτεραιότητα σήμερα. Το κλείσιμο της ενδιάμεσης συμφωνίας και της οριστικής συμφωνίας σε επόμενο στάδιο, ενώ για τη μετά μνημόνιο εποχή βλέπουμε.

Ομως, ο Γ. Βαρουφάκης υπέπεσε σε στρατηγικό λάθος, καθώς το draft του σχεδίου έχει διαφορές στους στόχους και οι «άσπονδοι» φίλοι του το «κάρφωσαν» αμέσως. Σύμφωνα με τη «WSJ», όλοι με τους οποίους συναντήθηκε μίλησαν στην αμερικανική εφημερίδα και μάλιστα με απαξιωτικά λόγια για τη διάσταση απόψεων με την επίσημη γραμμή διαπραγμάτευσης.

«Το πρόβλημα είναι ότι ο κ. Βαρουφάκης δεν φαίνεται να είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος με τον κ. Τσίπρα», είπε αξιωματούχος της Ευρωζώνης. Ελπίδα μη θυμηθούν το έγγραφο στο Eurogroup της Δευτέρας και τιναχθεί στον αέρα. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή