Ρωσία: Εορτασμοί για τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας

Σάββατο, 09 Μαΐου 2015 11:18
UPD:15:26
REUTERS/RIA NOVOSTI
A- A A+

Με μια μεγάλη στρατιωτική παρέλαση γιόρτασε η Ρωσία την 70η επέτειο της νίκης του Κόκκινου Στρατού επί της χιτλερικής Γερμανίας.

Η παρέλαση άρχισε το πρωί στην Κόκκινη Πλατεία παρουσία 20 ξένων ηγετών, απόντων όμως Ευρωπαίων. Παρόλα αυτά στην ομιλία του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξήρε «τη συνεισφορά» των Συμμάχων στη νίκη επί των ναζί και ευχαρίστησε τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

«Ευχαριστώ τους λαούς της Βρετανίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ για τη συμμετοχή τους στη νίκη. Ευχαριστώ τις διάφορες αντιφασιστικές χώρες που πήραν μέρος στις μάχες εναντίον των ναζί από τις τάξεις της αντίστασης», ανέφερε λίγο πριν τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του πολέμου.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι «ο Κόκκινος Στρατός ήταν αυτός ο οποίος, έπειτα από μια καταστροφική επίθεση εναντίον του Βερολίνου, έβαλε την τελεία στον πόλεμο εναντίον της χιτλερικής Γερμανίας».

«Εξήντα χρόνια αργότερα η ιστορία μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», επεσήμανε, εξηγώντας ότι η πεποίθηση περί «ενός ανώτερου έθνους οδήγησε σε έναν αιματηρό πόλεμο» και ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν τα ίδια λάθη.

Ενώπιον πολλών εκατοντάδων χιλιάδων θεατών, οι Ρώσοι στρατιωτικοί παρουσίασαν ένα αντίγραφο της σοβιετικής σημαίας που υψώθηκε τον Μάιο του 1945 στο Βερολίνο και στη συνέχεια ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού επιθεώρησε τους περισσότερους από 16.000 στρατιώτες που συμμετέχουν στην παρέλαση. 

EURONEWS

Εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε περίπου 20 ρωσικές πόλεις, από τον Καλίνινγκραντ, τον ρωσικό θύλακο στην Ευρώπη, μέχρι το Βλαδιβοστόκ, στη ρωσική Άπω Ανατολή.

Στη Μόσχα ο Πούτιν υποδέχθηκε τους ηγέτες αναδυόμενων δυνάμεων, όπως τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και τον πρόεδρο της Ινδίας Πρανάμπ Μουχέρτζι, τον Αιγύπτιο ομόλογό του Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι, τον κουβανό πρόεδρο Ραουλ Κάστρο, καθώς και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν.

Κατά την παρέλαση, το μέγεθος της οποίας είναι πρωτοφανές, παρουσιάζονται τα νέα ρωσικά όπλα. Οι παριστάμενοι παρακολουθούν μια επίδειξη της δύναμης πυρός της Ρωσίας, στην οποία περιλαμβάνονται το νέο άρμα μάχης Armata T-14, το οποίο παρουσιάζεται από τον κατασκευαστή του ως το ισχυρότερο στον κόσμο, καθώς και διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι σχεδόν 50 τόνων.

Μετά τη στρατιωτική παρέλαση, περισσότεροι από 160.000 άνθρωποι θα συμμετάσχουν στο κέντρο της Μόσχας σε μια πορεία κατά την οποία οι Μοσχοβίτες θα κρατούν πορτρέτα των πατέρων και των παππούδων τους που πολέμησαν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το βράδυ θα δοθούν συναυλίες και θα ακολουθήσει ένα σόου πυροτεχνημάτων, τα οποία θα εκτοξεύονται από 10 σημεία στη ρωσική πρωτεύουσα.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται εν μέσω ισχυρών διπλωματικών εντάσεων ανάμεσα στους Ρώσους και τους Δυτικούς. Οι λίγοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι που είναι παρόντες σήμερα στη ρωσική πρωτεύουσα -ο Τσέχος πρόεδρος και ο Σλοβάκος πρωθυπουργός- δεν παρίστανται στην παρέλαση, ούτε και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα μεταβεί στη Μόσχα αύριο Κυριακή για συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή