Κόλιν Πάουελ : «Κοινές οι ενέργειες ΗΠΑ-Ρωσίας στη Γεωργία»

Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2004 11:55
A- A A+

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ πρέπει να ενεργήσουν από κοινού στη Γεωργία, δήλωσε σήμερα στην Μόσχα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ο οποίος κάλεσε για μία ακόμα φορά τη Ρωσία να αποσύρει τις στρατιωτικές της βάσεις από την πρώην σοβιετική δημοκρατία του Καυκάσου.

«Οι ΗΠΑ επιθυμούν να συνεργαστούν με τη Ρωσία για να βοηθήσουν τους Γεωργιανούς να εγκαθιδρύσουν μια σταθερή δημοκρατία», δήλωσε ο Πάουελ στο ραδιοσταθμό Ηχώ της Μόσχας.

Ο Αμερικανός υπουργός, ο οποίος ολοκληρώνει σήμερα διήμερη επίσκεψη στην Μόσχα, τόνισε ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να παράσχει οικονομική βοήθεια για την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τη Γεωργία.

«Η αμερικανική θέση είναι ότι οι δυνάμεις αυτές πρέπει να αποχωρήσουν με βάση τις δεσμεύσεις που έλαβε η Ρωσία στην Κωνσταντινούπολη το 1999», τόνισε.

Με βάση τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στη διάσκεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην Κωνσταντινούπολη το 1999, η Μόσχα δέχθηκε να κλείσει τις τέσσερις βάσεις της στη Γεωργία. Δύο από τις τέσσερις βάσεις έχουν ήδη κλείσει, ωστόσο οι συνομιλίες για τις άλλες δυο έχουν διακοπεί.

Ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να εγκαταστήσουν ορισμένες στρατιωτικές βάσεις στις πρώην χώρες μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας στην ανατολική Ευρώπη, αλλά τόνισε ότι τα σχέδια αυτά δε στρέφονται εναντίον της Ρωσίας.

«Προσπαθούμε να αναδιατάξουμε την παρουσία μας στην Ευρώπη κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας αυτής, θα θέλαμε να εγκαταστήσουμε προσωρινές βάσεις σε ορισμένες χώρες που κάποτε ανήκαν στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Ομως δεν θα είναι μεγάλες βάσεις όπως εκείνη στη Γερμανία την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Θα είναι μικροί χώροι όπου θα μπορούμε να εκπαιδευόμαστε για σύντομο χρονικό διάστημα ή αεροπορικές βάσεις που θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε καθ΄οδόν προς επικίνδυνες εστίες κρίσης στην κεντρική Ασία, στον Κόλπο και την Μέση Ανατολή», εξήγησε ο Πάουελ.

Ο Αμερικανός υπουργός έγινε δεκτός χθες από το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ την Κυριακή παρευρέθηκε στην τελετή ανάληψης των προεδρικών καθηκόντων από τον Μιχαήλ Σαακασβίλι στη Γεωργία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή