Σε επίπεδα ρεκόρ η παρουσία διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα

Παρασκευή, 08 Μαΐου 2015 14:50
UPD:01/06/2015 17:46
REUTERS/VASILY FEDOSENKO

Το παγκόσμιο επίπεδο συγκέντρωσης του διοξειδίου προέκυψε από την ανάλυση δειγμάτων αέρα που συλλέχθηκαν από 40 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο.

A- A A+

Τα παγκόσμια επίπεδα ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα έφτασαν τα 400 μέρη ανά εκατομμύριο το Μάρτιο για πρώτη φορά στην ιστορία, σύμφωνα με αμερικανικά κυβερνητικά στοιχεία.

Οι ερευνητές της Εθνικής Ωκεανικής και Ατμοσφαιρικής Υπηρεσίας (ΝΟΑΑ) των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσαν πως παρ’ όλο που η συγκέντρωση του διοξειδίου έχει φτάσει ξανά στο παρελθόν τα ίδια επίπεδα, πρόκειται για την πρώτη φορά που είχε αυτή τη μέση τιμή για έναν ολόκληρο μήνα.

Τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα καταγράφονται από τα τέλη της δεκαετίας του 1950, ενώ η χρήση ορυκτών καυσίμων από το ξεκίνημα της Βιομηχανικής Επανάστασης απελευθερώνει έκτοτε διοξείδιο στην ατμόσφαιρα με σταθερά αυξανόμενο ρυθμό.

«Ήταν μόνο θέμα χρόνου να φτάσουμε αυτά τα επίπεδα», δήλωσε ο Πίτερ Τανς, της ΝΟΑΑ.

«Αυτό σηματοδοτεί το γεγονός ότι οι άνθρωποι μέσω της χρήσης ορυκτών καυσίμων έχουν προκαλέσει αύξηση πάνω από 120 μέρη ανά εκατομμύριο στη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. Το 50 τοις εκατό αυτής της ανόδου έχει λάβει χώρα μετά το 1980», πρόσθεσε.

Η τελευταία φορά που τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως είχαν φτάσει τα 400 μέρη ανά εκατομμύριο ήταν πριν από 3 με 5 εκατομμύρια χρόνια, κατά τη διάρκεια της Πλειόκαινου Εποχής, ως αποτέλεσμα μαζικής και μακροχρόνιας ηφαιστειακής δραστηριότητας στη Γη.

Το παγκόσμιο επίπεδο συγκέντρωσης του διοξειδίου προέκυψε από την ανάλυση δειγμάτων αέρα που συλλέχθηκαν από 40 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο. Το διοξείδιο του άνθρακα είναι υπεύθυνο για το 63 τοις εκατό του συνόλου της υπερθέρμανσης του πλανήτη που συνδέεται με τα αέρια του θερμοκηπίου, σύμφωνα με στοιχεία της ΝΟΑΑ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή