Πρεμιέρα με αντιδράσεις για το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας

Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2004 17:39

A- A A+

Για πρώτη φορά συνεδρίασε σήμερα, υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, στην Παλαιά Βουλή.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι τα θέματα εκπαίδευσης και παιδείας, πρέπει να θεωρούνται ως αντικείμενο ενός διαρκούς, σταθερού, οργανικού, ανοιχτού πολιτικού διαλόγου, όλων των πολιτικών δυνάμεων και κομμάτων.

Τόνισε μάλιστα, πως το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, έρχεται να καλύψει αυτή την ουσιώδη κοινωνική και εθνική ανάγκη, αφού κατά τα προηγούμενα είκοσι χρόνια δεν πέτυχε να εγκαθιδρυθεί ως το βήμα του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία.

«Λάβαμε υπόψη μας την προηγούμενη εμπειρία. Προχωρήσαμε σε ένα συστηματικό διάλογο, ώστε η σημερινή σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου, να εγγυάται τη σωστή λειτουργία του», πρόσθεσε.

Εκανε, δε, λόγο για μια λειτουργία ανεξάρτητη από την κυβέρνηση και το κράτος, μια σύνθεση που εξασφαλίζει την πλήρη αντιπροσωπευτικότητα, αλλά και την αποτελεσματικότητα των εργασιών του. «Το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας αρχίζει μια νέα φάση της ιστορίας του. Ολοι περιμένουμε, εύλογα, πολλά από αυτό», κατέληξε ο κ. Σημίτης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου, υποστήριξε πως η παιδεία δεν θα πρέπει να υποτάσσεται σε κανένα πολιτικό ή κομματικό συμφέρον, αλλά θα πρέπει να ακολουθείται εθνική στρατηγική.

Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «ο πρωθυπουργός για άλλη μια φορά προσπάθησε να πείσει για τα «επιτεύγματα» της εκπαιδευτικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Ματαίως «Ο κόσμος το ‘χει τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι»! Οι εκπαιδευτικές ανισότητες μεγαλώνουν, η εκπαίδευση ιδιωτικοποιείται, η παιδεία λογαριάζεται ως εμπόρευμα, οι γονείς πληρώνουν έναν δεύτερο προϋπολογισμό, οι εκπαιδευτικοί μετατρέπονται σε προσωρινά «απασχολήσιμους» χωρίς παιδαγωγικό ρόλο και δικαιώματα, η μόρφωση υποβαθμίζεται σε φτηνή κατάρτιση, η επιστήμη και η έρευνα υποτάσσονται στα στενά συμφέροντα των πολυεθνικών.

Τα αδιέξοδα της παιδείας δεν οφείλονται στην έλλειψη θεσμών και «συμβουλευτικών» οργάνων, όπως το ΕΣΥΠ, που έρχεται στο όνομα του «διαλόγου› να προσδώσει επίφαση κοινωνικής συναίνεσης στην υλοποίηση της προαποφασισμένης από την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση αντιεκπαιδευτικής πολιτικής».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Μιχάλης Σαμπατακάκης, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση λίγες μέρες πριν τις εκλογές, συγκρότησε το ΕΣΥΠ, υπονομεύοντας τους θεσμούς πολιτικής και κοινωνικής συμμετοχής.

«Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Παιδείας δεν είπαν στο ΕΣΥΠ τι προτείνουν για τις πανελλήνιες εξετάσεις, την ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα εργαστήρια ελεύθερων σπουδών και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Θα τα πει ο κ. Παπανδρέου στα κανάλια. Υποκατάσταση των θεσμών δημοκρατίας από την τηλεόραση και του πολίτη από τον τηλεθεατή.

Ο ΣΥΝ κατέθεσε ολοκληρωμένο πρόγραμμα για το ΕΣΥΠ, 110 σελίδων.

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ σεβόμενοι το ΕΣΥΠ, αποχώρησαν από την προεκλογική φιέστα της πανηγυρικής συνεδρίασης».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή