Ολοκληρώνεται απόψε η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο

Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2004 19:18
A- A A+

Δύο υποψήφιους περισσότερους από τον αριθμό των εδρών μιας περιφέρειας θα μπορούν να θέτουν τα κόμματα στις εθνικές εκλογές. Σχετική πρόταση του βουλευτή Β' Αθηνών του ΠΑΣΟΚ Μ. Παπαϊωάννου αποδέχθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης κατά τη συζήτηση του εκλογικού νόμου, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ.

Ο κ. Σκανδαλίδης αφού επέκρινε τη ΝΔ ότι δεν προσήλθε στον διάλογο που άνοιξε η κυβέρνηση, ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι με βάση το νέο εκλογικό νόμο «το εθνικό ποσοστό του κάθε κόμματος θα προσδιορίζει τις έδρες του». Υπενθύμισε επίσης ότι ο νόμος θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Στο ενδεχόμενο να ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο αναφέρθηκε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε επίσης για την «κατάπτωση» της Βουλής από το «νομοθετικό όργιο της κυβέρνησης».

Ολοκλήρωσε, δε, την τοποθέτησή του λέγοντας ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης υπηρετεί το σκοπό της ισχυρής κυβέρνησης, και εάν η ΝΔ δεν είχε αντίρρηση για λόγους αρχής -δηλαδή της συζήτησης σε προεκλογική περίοδο- «θα έπρεπε την τελευταία στιγμή ζητώντας ονομαστική ψηφοφορία που ούτως ή άλλως θα τη ζητήσει να σας αφήσει τουλάχιστον σε αμφιβολία για το τι ψήφο θα ρίξουμε».

Κατά του «καλπονοθευτικού» νομοσχεδίου της κυβέρνησης και υπέρ της απλής αναλογικής τάχθηκαν οι εισηγητές του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ και του ΣΥΝ Φ. Κουβέλης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή