ΗΠΑ : Ενισχύει τη θέση του ο Δημοκρατικός Τζων Κέρι

Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2004 09:59
A- A A+

Σημαντικά ενίσχυσε τις πιθανότητες να κερδίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών για να αντιμετωπίσει τον Τζωρτζ Μπους στις εκλογές τουο Νοεμβρίου, ο γερουσιαστής Τζων Κέρι, μετά τη νίκη του στις προκριματικές εκλογές του Νιου Χάμσαϊρ.

Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων ο Κέρι συγκεντρώνει το 39% έναντι 26% του πρώην κυβερνήτη του Βερμόντ, Χάουαρντ Ντιν.

Ακολουθούν ο γερουσιαστής Τζον Έντουαρντς και ο πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ Γουέσλι Κλαρκ με 12%, ενώ ο Τζο Λίμπερμαν, πρώην υποψήφιος αντιπρόεδρος με τον Αλ Γκορ στις εκλογές του 2000, συγκέντρωσε μόλις το 9%.

«Αγαπώ το Νιού Χάμσαϊρ όπως αγαπώ και την Αϊόβα επίσης», δήλωσε περιχαρής ο γερουσιαστής Κέρι στους οπαδούς του που είχαν συγκεντρωθεί για να πανηγυρίσουν τη νίκη του. «Ζητώ από τους απανταχού Δημοκρατικούς να ενωθούν μαζί μας ώστε να νικήσουμε τον Τζωρτζ Μπους και την οικονομία των προνομίων ώστε να εκπληρώσουμε το ιδανικό των ίσων ευκαιριών για όλους τους Αμερικανούς», τόνισε ο Κέρι.

Από την πλευρά του, ο Χάουαρντ Ντιν που μετά την Αϊόβα έχασε και το Νιου Χάμσαϊρ εμφανίστηκε ικανοποιημένος με τη δεύτερη θέση. «Ο λαός του Νιου Χάμσαϊρ έδωσε τη δυνατότητα η πρεκλογική μου εκστρατεία να αποκτήσει νέα ορμή», τόνισε ο Ντιν για να προσθέσει απευεθυνόμενος στους οπαδούς του : «Μπορούμε να αλλάξουμε την Αμερική και θα το κάνουμε».

Κρίσιμες για την έκβαση της εσωκομματικής αναμέτρησης στο Δημοκρατικό στρατόπεδο θα είναι πάντως οι προκριματικές εκλογές σε επτά πολιτείες από την Αριζόνα ως την Νότια Καρολίνα στις 3 Φεβρουαρίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή