Συνέντευξη Τύπου με θέμα τον απολογισμό της θεατρικής περιόδου 2014 - 2015, την παρουσίαση των καλοκαιρινών παραγωγών και την ανακοίνωση του καλλιτεχνικού προγραμματισμού της νέας περιόδου, έδωσε σήμερα στο Βασιλικό Θέατρο ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), Γιάννης Βούρος.
«Η αλήθεια υπάρχει, το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί», ήταν ο τίτλος που ο ίδιος έβαλε στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, ξεκινώντας, δίνοντας έτσι το στίγμα της τοποθέτησής του.
«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση άκουσα τον κ. υπουργό να απαντά στην ερώτηση του βουλευτή, συναδέλφου και φίλου, Π. Σκουρολιάκου και να υπογραμμίζει τους στόχους ενός κρατικού θεάτρου όπως είναι το ΚΘΒΕ, το τι πρέπει να υπηρετεί και τους στρατηγικούς του σχεδιασμούς, γιατί αυτά ακριβώς υλοποιούμε εδώ και δύο χρόνια» είπε.
Χαρακτήρισε «μικρό ατόπημα» την αναφορά του κ. Σκουρολιάκου σχετικά με κάποιες παραγωγές που δεν είναι δυνατόν να αποσβέσουν το κόστος παραγωγής. «Ευτυχώς, απαντήθηκε από τον ίδιο τον υπουργό ότι με βάση το νόμο δεν έχει καμία υποχρέωση το ΚΘΒΕ να αποσβένει τις παραγωγές που προγραμματίζει και υλοποιεί. Άλλωστε, σε αυτή την περίπτωση δεν θα ήταν επιχορηγούμενο, δεν θα έμπαινε στη λογική να έχει μέση τιμή εισιτηρίου 9,70 ευρώ, και βεβαίως έτσι δεν θα υλοποιείτο και το πρόγραμμα ενός υπουργείου που θέλει ένα κρατικό θέατρο να παράγει τέτοια θεάματα που δεν είναι εύκολο να παρουσιαστούν από ιδιωτικούς θιάσους. Αυτός είναι ο προορισμός ενός κρατικού θεάτρου» συμπλήρωσε.
«Ζούμε σε ενδιαφέροντες καιρούς» είπε στη συνέχεια ο κ. Βούρος και αναφέρθηκε σε δημόσιες τοποθετήσεις περί οικονομικών και διαχειριστικών ελέγχων σε δημόσιους φορείς. «Δυστυχώς, ο τρόπος με τον οποίο αποτυπώνονται, δίνει την εντύπωση ότι όλοι όσοι έχουμε κάποια θέση στη δημόσια διοίκηση, είμαστε εν δυνάμει κλέφτες, απατεώνες, διεφθαρμένοι» είπε.
«Παρακαλώ, τον επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης και όποιον άλλον αρμόδιο εμπλέκεται στον έλεγχο του δημοσίου χρήματος, σήμερα κιόλας, να ξεκινήσει έλεγχο στο ΚΘΒΕ από 1/6/2013 που ανέλαβα μέχρι και σήμερα. Και βεβαίως εάν θέλει να ελέγξει και τα πεπραγμένα προηγούμενων διευθύνσεων. Όμως έωλες εκφράσεις που μεταφράζονται κατά το δοκούν, για τη δική μου θητεία δεν γίνονται δεκτές» συμπλήρωσε.
Ο κ. Βούρος έδωσε κάποια συγκριτικά στοιχεία για τα φυσικά έτη 2013 και 2014. Σύμφωνα με αυτά:
1. Τα έσοδα από τις πωλήσεις των εισιτηρίων κατά το φυσικό έτος 2013 ανήλθαν στα 743.140,00 ευρώ. Το 2014 τα έσοδα παρουσίασαν αύξηση κατά 60%, ήτοι 1.189,836 ευρώ.
2. Τα έσοδα από ομαδικά εισιτήρια παρουσίασαν ποσοστιαία αύξηση 138,9%. Συγκεκριμένα, κατά το 2013 τα έσοδα ανέρχονταν στα 5.253,00 ευρώ και κατά το 2014, στα 12.553,00 ευρώ.
3. Τα έσοδα από τις παραχωρήσεις των χώρων του ΚΘΒΕ προς τρίτους κατά το 2013 υπολογίστηκαν στις 97.500,00 ευρώ ενώ το 2014 αυξήθηκαν κατά 18%, ήτοι 114.711,00 ευρώ.
4. Η αναβίωση της Μονής Λαζαριστών υπήρξε προσωπικό στοίχημα διεύθυνσης και διοίκησης, το οποίο τελικά απέφερε στον Οργανισμό τα μεγαλύτερα κέρδη. Κατά τα φυσικά έτη 2013 - 2014 τα έσοδα των εισιτηρίων στη Μονή Λαζαριστών ανήλθαν στο ποσό των 717.334,00 ευρώ.
«Οι επιλογές των μηνών Ιουνίου - Δεκεμβρίου 2013 (από την έναρξη ανάληψης των καθηκόντων μου έως το τέλος του έτους), αποτυπώθηκαν και επιβεβαιώθηκαν περίτρανα στα ανωτέρω οικονομικά στοιχεία», συμπλήρωσε ο Γιάννης Βούρος, ο οποίος σχολιάζοντας τον χαρακτηρισμό του ΚΘΒΕ ως «οικονομικό ναυάγιο», είπε ότι η ρύθμιση του ΙΚΑ είχε χαθεί το περασμένο καλοκαίρι, όταν άργησε να έρθει η επιχορήγηση.
«Το ΚΘΒΕ δεν είναι κανένα οικονομικό ναυάγιο. Θέλει απλώς την επιχορήγηση στην ώρα του» τόνισε, κλείνοντας το θέμα.
Τέλος, έκανε λόγο για ανάγκη αλλαγής του εσωτερικού κανονισμού, ώστε να μπορεί το ΚΘΒΕ να εξοικονομεί δαπάνες προσλαμβάνοντας το απαραίτητο προσωπικό μέσω ΑΣΕΠ (καθαρίστριες, φύλαξη). «Ας αναλάβουν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες εκείνοι που οφείλουν να το κάνουν για να τεθεί ο Οργανισμός σε σωστές βάσεις» κατέληξε.
naftemporiki.gr