Καναδάς: Ιστορική νίκη των σοσιαλδημοκρατών του NDP στην Αλμπέρτα

Αναλαμβάνουν την ηγεσία της περιφερειακής κυβέρνησης
Τετάρτη, 06 Μαΐου 2015 12:24
UPD:12:25
REUTERS/DAN RIEDLHUBER

«Γράψαμε λίγη ιστορία απόψε», δήλωσε στους ενθουσιώδεις υποστηρικτές της η νεοεκλεγείσα πρωθυπουργός της περιφέρειας Αλμπέρτα, εκ μέρους των Νέων Δημοκρατών, Ρέιτσελ Νότλι.

A- A A+

Οι Νέοι Δημοκράτες, κόμμα της Κεντροαριστεράς, τερμάτισε τη 44χρονη διακυβέρνηση των Συντηρητικών στην περιοχή της Αλμπέρτα στον Καναδά, επιτυγχάνοντας συντριπτική νίκη με την υπόσχεση μίας αναθεώρησης της πολιτικής στον τομέα πετρελαίου και αερίου που βρίσκεται στην ενεργειακή καρδιά της χώρας.

Το αποτέλεσμα των εκλογών αποτέλεσε μία σεισμικού μεγέθους πολιτική αλλαγή στην περιοχή και προκάλεσε την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού των Προοδευτικών Συντηρητικών Τζιμ Πρέντις από την ηγεσία του κόμματος. Ο κ. Πρέντις παραιτήθηκε επίσης από μέλος του κοινοβουλίου.

«Γράψαμε λίγη ιστορία απόψε», δήλωσε στους ενθουσιώδεις υποστηρικτές της η νεοεκλεγείσα πρωθυπουργός της περιφέρειας Αλμπέρτα, εκ μέρους των Νέων Δημοκρατών, Ρέιτσελ Νότλι.

Στο τέλος μίας προεκλογικής εκστρατείας που διήρκεσε έναν μήνα, το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα (NDP), το οποίο δεν είχε εξασφαλίσει ποτέ περισσότερες από 16 έδρες στο τοπικό κοινοβούλιο, που αριθμεί συνολικά 87 έδρες, θα ηγηθεί μίας κυβέρνησης πλειοψηφίας.

Τα επίσημα αποτελέσματα δείχνουν ότι το NDP κερδίζει 54 έδρες, ενώ οι κεντροδεξιοί Προοδευτικοί Συντηρητικοί είναι πιθανό να πάρουν μόλις 10 και έρχονται τρίτοι μετά το ακόμα πιο συντηρητικό, επίσης κεντροδεξιό Κόμμα Γουαϊλντρόουζ («Άγριο Τριαντάφυλλο»), που κερδίζει 21 έδρες.

Το NDP αναμένεται να τηρήσει πολύ λιγότερο βολική στάση απέναντι στην ισχυρή ενεργειακή βιομηχανία αυτής της περιοχής του δυτικού Καναδά και οι επενδυτές σε μετοχές ενεργειακών εταιριών στις χρηματαγορές του Καναδά αναμένεται να αντιδράσουν αρνητικά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή