Απαγόρευση εισαγωγής πτηνών από ασιατικές χώρες ζητούν οι Ευρωπαίοι

Μέτρα αντιμετώπισης της γρίππης των πτηνών σε 10 ασιατικές χώρες
Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2004 16:10
UPD:16:16
A- A A+

Τουλάχιστον τρεις στους τέσσερις ανθρώπους που προσβάλλονται από τη γρίπη των πτηνών, κινδυνεύουν να πεθάνουν, δήλωσε σήμερα νεοζηλανδός ιολόγος.

Σύμφωνα με τον δρα Λανς Τζένινγκς, ο οποίος συνεργάζεται με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), και συγκεκριμένα το τμήμα Ασίας-Ειρηνικού, το ποσοστό θνησιμότητας που καταγράφηκε σε άνδρες μολυσμένους από τον ιό H5N1 είναι «πολύ υψηλό». Ο επιστήμονας παρατήρησε ότι «σχεδόν όλοι αυτοί στους οποίους διαγνώστηκε ο ιός της γρίπης είναι νεκροί».

Η ΠΟΥ, ωστόσο, δεν είναι σε θέση να υπολογίσει το ακριβές ποσοστό θνησιμότητας, καθώς δεν ξέρει τον ακριβή αριθμό των προσβεβλημένων από τον ιό ατόμων.

Ο εμπειρογνώμονας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η σφαγή των πουλερικών παραμένει ο καλύτερος τρόπος για να ελεγχθεί ο ιός, παρότι χρειάζεται πολύ ακόμη δουλειά.

Η Κίνα ζήτησε σήμερα από την ΠΟΥ και τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) βοήθεια για να αντιμετωπίσει τη γρίπη των πτηνών που εκδηλώθηκε στη χώρα. Οι αρχές επιβεβαίωσαν χθες ότι η γρίπη με τον ιό H5N1 εντοπίστηκε σε αγρόκτημα με πάπιες στη νότια περιοχή Γκουανγκξί, στην οποία καταγράφηκαν κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε πουλερικά. Ο ιδιοκτήτης της φάρμας έχει τεθεί υπό 24ωρη ιατρική παρακολούθηση χωρίς ωστόσο να έχει παρουσιάσει κάποιο σύμπτωμα της νόσου, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Η Γαλλία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαγορεύσει τις εισαγωγές ζωντανών πτηνών από τις ασιατικές χώρες οι οποίες μαστίζονται από τη γρίπη των πτηνών. Ανάλογο αίτημα διατύπωσαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέλη της Ε.Ε., ενώ υπενθυμίζεται ότι από την περασμένη Παρασκευή η Ε.Ε. απαγόρευσε την εισαγωγή πουλερικών από την Ταϊλάνδη.

Εντωμεταξύ, οι ασιατικές χώρες δεσμεύθηκαν σήμερα να καταβάλουν τις μέγιστες δυνατές προσπάθειες σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο με σκοπό την αντιμετώπιση της επιδημίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊλάνδης, Σουρακιάρτ Σατιρατάι.

«Επισημάναμε ότι οι προσπάθειές μας πρέπει να ενισχυθούν από μια αποτελεσματική περιφερειακή και διεθνή συνεργασία ανάλογη με το μέγεθος του προβλήματος», δηλωσε ο κ. Σατιρατάι. «Χαιρετίζουμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις χώρες που επλήγησαν σχετικά με τον έλεγχο της επιδημίας και δεσμευόμαστε να κάνουμε περισσότερα», πρόσθεσε ο κ. Σατιρατάι σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνάντησης στην Μπανγκόκ πολιτικών και ειδικών με θέμα την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Συμφωνήσαμε να δημιουργήσουμε ένα περιφερειακό κτηνιατρικό σύστημα παρακολούθησης το οποίο θα συνδέεται με τα ήδη υπάρχοντα συστήματα δημόσιας υγείας της κάθε χώρας ώστε να υπάρξει γρήγορη, διαφανής και ακριβής ανταλλαγή πληροφοριών που θα βοηθήσει στο να υπάρχει δυνατότητα έγκαιρης προειδοποίησης'', διευκρίνισε ο ταϊλανδέζος υπουργός. «Η συνεργασία αυτή θα περιλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη μείωση των κινδύνων μετάδοσης των ασθενειών των ζώων στους ανθρώπους, για την καλύτερη εφαρμογή των θεραπειών, για την τροποποίηση των αναγκαίων μέτρων και για τη δημιουργία φτηνότερων διαγνωστικών τεστ και εμβολίων», συμπλήρωσε.

«Αφού μέχρι τώρα δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η ασθένεια μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, συμφωνήσαμε πως η γρίπη των πτηνών δεν αποτελεί κίνδυνο για την τουριστική βιομηχανία των χωρών μας και θεωρούμε πως δεν είναι αναγκαίες οι ταξιδιωτικές οδηγίες», κατέληξε ο υπουργός.

Στη σημερινή συνάντηση πήραν μέρος υπουργοί ή εκπρόσωποι των υπουργείων Γεωργίας και Υγείας της Κίνας, της Καμπότζης, της Νότιας Κορέας, της Ινδονησίας, της Ιαπωνίας, του Λάος, του Βιετνάμ και της Ταϊλάνδης, αμερικανοί και ευρωπαίοι αξιωματούχοι, εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και του Διεθνούς Γραφείου Επιζωοτίας (ΙΕΟ).

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή