Αντιπαραθέσεις επί τροπολογίας για τα ΜΜΕ

Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2004 19:15
UPD:19:16
A- A A+

Με αντιπαραθέσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για διατάξεις που αφορούν στον Τύπο ολοκληρώθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου με τίτλο «εποπτεία της ιδιωτικής ασφάλισης, εποπτεία και έλεγχος τυχερών παιχνιδιών, εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ θετικά δεκτή από όλα τα κόμματα, έγινε η τροποποίηση του υπουργού Ανάπτυξης στο άρθρο, που προβλέπει τη δημοσίευση στο Διαδίκτυο των οικονομικών στοιχείων των επιχειρήσεων, οι οποίες θα εφαρμόζουν τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα. Μετά από σχετική παράσταση της ΕΣΗΕΑ και τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων, ο κ. Τσοχατζόπουλος συμπλήρωσε το άρθρο ώστε να προβλέπει την ανάρτηση των ισολογισμών «υποχρεωτικά και στις εφημερίδες».

Ασυμφωνία υπήρξε ωστόσο επί της τροπολογίας που αφορά στη μείωση της φορολογίας επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων και στην παράταση της δυνατότητας έκπτωσης χωρίς δικαιολογητικά στα ΜΜΕ.

Με την τροπολογία (α) μειώνεται από 1/7/2004 σε 25% και από 1/1/2005 σε 20%, ο ειδικός φόρος 30% που επιβάλλεται στις διαφημίσεις που προβάλλονται από την τηλεόραση, και (β) παρατείνεται μέχρι 31/12/2008 η δυνατότητα έκπτωσης δαπανών χωρίς δικαιολογητικά από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων και περιοδικών, καθώς και ραδιοφωνίας-τηλεόρασης, για τις δαπάνες που πραγματοποιούν και δεν είναι δυνατή λόγω της φύσης τους η λήψη των δικαιολογητικών που προβλέπονται από της διατάξεις του ΚΒΣ.

Δεν ψηφίζω τις τροπολογίες είπε ο εισηγητής της ΝΔ, βουλευτής Ευρυτανίας Β. Τσίπρας, «όταν μου δίνονται την ώρα που ανεβαίνω στο Βήμα».

Βολές κατά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εκτόξευσε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ Ν. Γκατζής. «Γαργάρα έκανε» η ΝΔ τη ρύθμιση για τα κανάλια είπε ο κ. Γκατζής, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση ότι προβαίνει σε προεκλογικές φοροαπαλλαγές. «Θα έχουμε απώλεια εσόδων 12,3 εκατ. ευρώ που θα πάνε υπέρ των μεγάλων καναλιών και των συγκροτημάτων των εφημερίδων», σημείωσε ο κ. Γκατζής, ο οποίος ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας.

Την αντίδρασή τους στη ρύθμιση διαφημίσεων εξέφρασαν και οι βουλευτές του ΣΥΝ Π. Λαφαζάνης (Β' Πειραιώς) και Ασ. Ξηροτύρη (Α' Θεσσαλονίκης). Ο κ. Τσοχατζόπουλος για τη μείωση του φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων είπε ότι «είναι μία ευνοϊκή μεταχείριση, με την οποία στηρίζουμε την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων».

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς