Μπουρούντι: Το συνταγματικό δικαστήριο επιτρέπει τρίτη θητεία στον πρόεδρο

Απειλές κατά της ζωής του δέχτηκε δικαστικός
Τρίτη, 05 Μαΐου 2015 12:07
UPD:12:25
REUTERS/JEAN PIERRE HARERIMANA

Η σύγκρουση γύρω από το ζήτημα έχει οδηγήσει σε μία εβδομάδα αιματηρών συγκρούσεων στους δρόμους της πρωτεύουσας της χώρας.

A- A A+

Ο πρόεδρος του Μπορούντι Πιέρ Νκουρουνζίζα μπορεί να διεκδικήσει μια τρίτη προεδρική θητεία, σύμφωνα με την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της αφρικανικής χώρας.

Σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας, οι πρόεδροι μπορούν να υπηρετήσουν μόνο για δύο θητείες στο ύπατο αξίωμα, ωστόσο ο κ. Νκουρουνζίζα θεωρεί ότι η πρώτη του θητεία δεν εμπίπτει στον περιορισμό, αφού είχε διοριστεί μέσω του κοινοβουλίου.

Η σύγκρουση γύρω από το ζήτημα έχει οδηγήσει σε μία εβδομάδα αιματηρών συγκρούσεων στους δρόμους της πρωτεύουσας της χώρας.

EURONEWS

Ο αντιπρόεδρος του δικαστηρίου, ωστόσο, φέρεται να έχει εγκαταλείψει τη χώρα, επικαλούμενος «απειλές για τη ζωή του».

Ο Σιλβέρ Νιμπαγκαρίτσε δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι περισσότεροι δικαστές θεωρούν την τρίτη θητεία για τον κ. Νκουρουνζίζα αντισυνταγματική, ωστόσο πιέστηκαν να αλλάξουν γνώμη.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι συμβούλευσε τον πρόεδρο του Μπορούντι να εγκαταλείψει τα σχέδιά του για επανεκλογή.

Ο κ. Νκουρουνζίζα βρίσκεται στην εξουσία από το 2005, όταν και τερματίστηκε ο 12χρονος εμφύλιος πόλεμος ο οποίος ταλάνιζε τη χώρα.

Το Μπορούντι βρίσκεται στην κεντρική - ανατολική Αφρική, στα ανατολικά της ΛΔ του Κονγκό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή