Π. Σκουρλέτης: Προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι οι μισθοί και οι συντάξεις

Δευτέρα, 04 Μαΐου 2015 14:18
UPD:14:20
Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ο υπουργός Εργασίας (φωτ. αρχείου) επέμεινε παράλληλα ότι δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

A- A A+

Δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε κανένα μέτρο που θα μεταφράζεται σε μείωση συντάξεων για αυτήν τη χρονιά, είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης μιλώντας στο Mega, ενώ επέμεινε ότι δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις ο κ. Σκουρλέτης τόνισε επίσης ότι δεν μπορεί να ζητείται από την κυβέρνηση «να μην αγγίξει ό,τι υπήρξε ως νομοθέτημα το οποίο διέλυσε και αποδιάρθρωσε τις εργασιακές σχέσεις». «Μας ζητούν να μην αγγίξουμε τίποτα από αυτά τα οποία τα προηγούμενα πέντε χρόνια διέλυσαν τη ζωή των Ελλήνων πολιτών… Είναι δυνατόν;» διερωτήθηκε προσθέτοντας ότι στα εργασιακά ζητήματα φαίνεται πιο άκαμπτη η πλευρά του ΔΝΤ» σημείωσε.

Εξέφρασε δε την ανάγκη για προώθηση μίας ριζοσπαστικής ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. «Αυτό είναι ανεξάρτητο από τη συμφωνία, υπάρχει δεν υπάρχει συμφωνία, το έχει ανάγκη ο τόπος και τα ασφαλιστικά ταμεία» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι μέσα στο έτος η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να την παρουσιάσει.

Ερωτηθείς εάν μπορεί μέσω νέας πολιτικής διαπραγμάτευσης να υπάρξουν ανατροπές στη διαπραγμάτευση υπέρ της Ελλάδας, ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε: «Πριν υπάρξει η όποια κατάληξη αντιλαμβάνεστε ότι η ένταση ανεβαίνει και άρα μετράει και το παραμικρό και από εβδομάδα σε εβδομάδα, πράγματι, μπορούν να υπάρξουν μετατοπίσεις, εγώ πιστεύω ότι δεν θα πάρουν οι ηγέτιδες ευρωπαϊκές δυνάμεις την ευθύνη ενός αδιεξόδου».

Ο κ. Σκουρλέτης μετέφερε την εκτίμηση ότι με βάση τα όσα ακούει αλλά και τα όσα πιστεύει «υπάρχει μια ειλικρινής διάθεση από ένα μέρος των Ευρωπαίων αξιωματούχων να βρεθεί μια λύση, όχι μόνο για λόγους συμπάθειας και αλληλεγγύης στην Ελλάδα». «Φροντίζουμε έτσι ώστε να μην φθάσουμε σε αυτό το σημείο» επεσήμανε σε ερώτηση για το εάν οι εταίροι οδηγούν τη χώρα σε στρατηγικό αδιέξοδο, ενώ διαβεβαίωσε ότι «προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι οι μισθοί και οι συντάξεις».

Πάντως, τόνισε ότι ο χρόνος της ενδιάμεσης συμφωνίας «έχει εξαντληθεί». «Άρα πρέπει να κάνουμε μια συνολική συζήτηση, το εάν αυτή προϋποθέτει να κάνουμε ένα δυο βήματα μέσα στον Μάιο να τα κάνουμε, αλλά βρισκόμαστε μπροστά στην ανάγκη να απαντήσουμε στο συνολικό πακέτο, το συνολικό πακέτο είναι μια βιώσιμη λύση απέναντι στο θέμα του χρέους», είπε.

Αναφερόμενος στο εάν η χώρα έχει τα χρήματα για αποπληρωμή των διεθνών υποχρεώσεών της, ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να έχει τα χρήματα και συμπλήρωσε: «Η επιλογή είναι η χώρα να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της και να καταλήξει σε μια συμφωνία. Αυτή είναι η επιλογή μας, δεν έχει αλλάξει. Το εάν δεν γίνει κατορθωτό κάτι τέτοιο, δεν θα είναι η μεγαλύτερη ευθύνη από την από εδώ πλευρά».

Για τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Σκουρλέτης επανέλαβε την κυβερνητική δέσμευση ότι θα καταργηθεί, σημειώνοντας ότι πιστεύει πως αυτό μπορεί να συμβεί «και μέσα στο 2015» ενώ για τις πληροφορίες περί επιβολής έκτακτης εισφοράς τόνισε ότι δεν έχει ακούσει κάτι τέτοιο. «Δεν έχουν προσδιοριστεί αυτά με τόση ακρίβεια. Εμείς θέλουμε να κάνουμε μια πολιτική η οποία θα μεταφράζεται σε ελαφρύνσεις και ιδιαίτερα των πιο αδύνατων, ενώ ταυτόχρονα θα προσπαθεί να φορολογήσει τον κρυφό πλούτο, να έχει τη λογική της αναδιανομής των βαρών» υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή