Τη μοίρα του πατρός Λεπέν αποφασίζει το Εθνικό Μέτωπο

Δευτέρα, 04 Μαΐου 2015 12:44
UPD:05/05/2015 09:58
REUTERS/PHILIPPE WOJAZER
A- A A+

Το μέλλον του επί 40 χρόνια ηγέτη του και από το 2011 επιτίμου προέδρου του, Ζαν Μαρί Λεπέν, θα αποφασίσει τη Δευτέρα το γαλλικό ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο.

Ο κ. Λεπέν θα μάθει εάν η πειθαρχική επιτροπή του κόμματος θα του αφαιρέσει τον τίτλο του επιτίμου προέδρου ή εάν θα τον αποκλείσει εξ ολοκλήρου από το Εθνικό Μέτωπο.

Η νυν πρόεδρος του κόμματος και κόρη του Ζαν Μαρί Λεπέν, Μαρίν, σε πρόσφατες δηλώσεις της, τόνισε ότι ο πατέρας δεν θα πρέπει να μπορεί πλέον να ομιλεί στο όνομα του κόμματος.

EURONEWS

Ο κ. Λεπέν ίδρυσε το Εθνικό Μέτωπο συνενώνοντας διάφορες ομάδες της γαλλικής άκρας, μοναρχικής και φασιστικής Δεξιάς το 1972.

Η κόρη του έχει προσπαθήσει να αποτινάξει το ρατσιστικό και αντισημιτικό παρελθόν του κόμματος, δίνοντάς του έναν πιο μετριοπαθή ευρωσκεπτικιστικό δεξιό τόνο.

Η πειθαρχική επιτροπή θα συνεδριάσει στη Ναντέρ για να εξετάσει τα μέτρα που θα λάβει έναντι του κ. Λεπέν, μετά τα φιλοναζιστικά σχόλιά του ότι οι θάλαμοι αερίων των ναζί για τους εβραίους στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο «είναι μια λεπτομέρεια της ιστορίας», καθώς και ότι ο συνεργάτης των Γερμανών, φιλοναζιστής κυβερνήτης της Γαλλίας μεταξύ 1940 και 1944 στρατηγός Φιλίπ Πετέν «δεν ήταν προδότης».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή