Σε αναπροσαρμογή στόχων προχωρά το Μαξίμου

Ζητεἰ αναγνώριση προόδου στη θέση της «μικρής» συμφωνίας, αύξηση του ορίου για τα έντοκα και συνέχιση των διαπραγματεύσεων για τη μεγάλη συμ
Δευτέρα, 04 Μαΐου 2015 08:45
UPD:11:32
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
A- A A+

Η αναγνώριση της προόδου που συντελείται στο Brussels Group από τους υπουργούς Οικονομικών στο Eurogroup ώστε να χαλαρώσει η ΕΚΤ την πολιτική της έναντι της Ελλάδας και η συμφωνία μέχρι τον Ιούνη για το επόμενο βήμα της ελληνικής οικονομίας, είναι ο νέος στόχος της κυβέρνησης.

Η αναδίπλωση του Μαξίμου αφενός είναι απότοκο της άρνησης εταίρων και δανειστών να φτάσουν σε μία «μικρή» συμφωνία με την Αθήνα στα σημεία εκείνα όπου υπάρχουν συγκλίσεις και της επιμονής ειδικά του ΔΝΤ σε αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακά. Αφετέρου είναι ενδεικτική και της αγωνίας της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου για τη χρηματοδότηση της οικονομίας μέσω της αύξησης του ορίου εντόκων από την ΕΚΤ.

Τα παραπάνω θέματα συζητήθηκαν εκτενώς στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα και με τη συμμετοχή των Γιανη Βαρουφάκη, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Σπύρου Σαγιά.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη κυβερνητική πηγή προσδιόρισε ως στόχο για τον Μάιο τη συμφωνία σε επίπεδο BG και μέχρι την Τετάρτη (ημερομηνία που συνεδριάζει και το ΔΣ της ΕΚΤ) την επιτυχή ολοκλήρωση του επόμενου γύρου του BG που ξεκίνησε την Παρασκευή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η αναπροσαρμογή στόχου της κυβέρνησης δεν είναι άσχετη και με την προ ημερών δήλωση του μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ, κατά τη διάρκεια συνάντησης υψηλόβαθμων αξιωματούχων των υπουργείων Οικονομικών από κράτη μέλη της Ευρωζώνης, ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει το όριο στην έκδοση βραχυπρόθεσμου χρέους της Ελλάδας, εφόσον «υπήρχε στον ορίζοντα μια συμφωνία» με τους διεθνείς πιστωτές.

Την ίδια ώρα συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, απαντώντας στο αίτημα του Ποταμιού για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, σημειώνουν ότι ο Πρωθυπουργός, αν ζητηθεί από πολιτικό αρχηγό, είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να τους ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων, τους στόχους και τις επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή