Ο Ντέιβιντ Κέλι αποφάσισε ν'αυτοκτονήσει όταν έμαθε ότι το BBC διέθετε κασέτα που αποδείκνυε ότι είχε πεί αναλήθειες σε κοινοβουλευτική επιτροπή, δήλωσε σήμερα ο Τομ Μάνγκολντ, ένας από τους πιο στενούς του φίλους.
«Το προϊόν της κασέτας αυτής θα εξέθετε ολοφάνερα την «απόκρυψη της αλήθειας» του Ντέιβιντ ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των κοινοτήτων (FAC), 48 ώρες νωρίτερα, εξήγησε ο Μάνγκολντ, παλιός ρεπόρτερ του BBC, μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC.
«Η τακτική του λοιπόν θα κατέρρεε και διέπαξε αυτό που ήταν η αρχή του τέλους γι αυτόν. Εκείνη η στιγμή ήταν που αποφάσισε ν'αυτοκτονήσει», την ίδια ημέρα του θανάτου του, είπε ο Μάνγκολντ.
Στις 15 Ιουλίου, δύο ημέρες πριν αυτοκτονήσει, ο Ντέιβιντ Κέλι είχε ερωτηθεί από τη FAC και μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. Ενώπιον των βουλευτών μελών της επιτροπής αυτής, είχε αρνηθεί τότε τις δηλώσεις που είχε κάνει στον Αντριου Γκίλιγκαν, δημοσιογράφο του ραδιοφώνου του BBC.
Βασιζόμενος σε μια συνέντευξη με τον ειδικό σε θέματα εξοπλισμών καθηγητή Κέλι, πρώην επιθεωρητή για τον αφοπλισμό του ΟΗΕ στο Ιράκ και αργότερα συμβούλου του βρετανικού υπουργείου Αμυνας, ο δημοσιογράφος κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπλερ ότι ''παραφούσκωσε'' το φάκελο του Σεπτεμβρίου του 2002 για το ιρακινό οπλοστάσιο, ώστε να τον κάνει ''πιο ελκυστικό'' για να δικαιολογήσει τον πόλεμο.
«Το πρωΐ της ημέρας του θανάτου του (νύχτα 17ης προς 18η Ιουλίου) ο Ντέιβιντ είχε στείλει οκτώ επιστολές, από τις οποίες οι έξι ήταν πολύ αισιόδοξες και με βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον», υπογράμμισε ο Μάνγκολντ. «Ωστόσο μέσα στο πρωϊνό ο Ντέιβιντ έμαθε ότι η Σούζαν Ουάτς (δημοσιογράφος του BBC, ειδική σε επιστημονικά θέματα) είχε ηχογραφήσει τη συνέντευξη που είχαν (στις 30 Μαϊου) και ότι το BBC θ'αποκάλυπτε την κασέτα αυτή», εξήγησε ο Μάνγκολντ.
Κατά την συνέντευξη αυτή, η οποία δημοσιοποιήθηκε στη διάρκεια της έρευνας του δικαστή Μπράιαν Χάτον, ο Κέλι είχε επαναλάβει τις δηλώσεις που είχε κάνει στις 22 Μαϊου στον Αντριου Γκίλιγκαν.