του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Συνεχίζονται το Σάββατο οι διαβουλεύσεις στο Brussels group μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας και των εκπροσώπων των θεσμών, χωρίς όμως να διαφαίνεται, επί του παρόντος, προοπτική άμεσης συμφωνίας σε κάποια από τα θέματα, ικανής να προκαλέσει μία δήλωση που θα «ξεκλειδώσει» τη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, κάτι που αποτελεί βασική επιδίωξη της ελληνικής πλευράς.
Σε αυτή ακριβώς την «απροθυμία» των δανειστών ή την επιμονή σε μία συνολική λύση-πακέτο, οφείλεται και το γεγονός ότι το Μαξίμου «απέσυρε» από το τραπέζι το νομοσχέδιο - «σκούπα» με τα μέτρα, παρά το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε διεξοδικά στο υπουργικό της περασμένης Πέμπτης σε αυτά. Επί της ουσίας, λέει κυβερνητικό στέλεχος με γνώση των διαπραγματεύσεων, «επιδιώκουμε μια έγγραφη δέσμευση για χαλάρωση της χρηματοδοτικής ασφυξίας και μετά να φέρουμε προς ψήφιση το όποιο ν/σ».
Πολλά κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ημέρες επιμένουν ότι χρειάζεται να αναληφθούν πρωτοβουλίες διότι «η παραλυτική αναμονή θετικών εξελίξεων δεν βοηθά» και αυτή ακριβώς τη λογική «υπηρετεί» η διασύνδεση του ν/σ με τη χαλάρωση της χρηματοδοτικής ασφυξίας.
Εντός αυτού του κλίματος, οι διαβουλεύσεις στο Brussels group είναι πολύ πιθανό να συνεχιστούν και την Κυριακή «και για όσο χρειαστεί», λέει κυβερνητικό στέλεχος, παρά το γεγονός ότι η αρχική πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να ολοκληρωθούν εντός του Σαββάτου και η ελληνική αντιπροσωπεία να επιστρέψει στην Αθήνα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συνεργάτες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από την Παρασκευή, οπότε και άρχισαν οι διαβουλεύσεις στο Brussels group, είναι σε «ανοιχτή γραμμή» επικοινωνίας με την ελληνική αποστολή στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος, «αν και δεν διαφαίνεται μια υπαναχώρηση των δανειστών», τα μάτια της κυβέρνησης από τη Δευτέρα θα είναι στραμμένα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ της Τετάρτης 6 Μαΐου, όπου η Αθήνα αναμένει «χαλάρωση» ώστε να «βγουν οι υποχρεώσεις του Μαΐου σε μισθούς, συντάξεις και ΔΝΤ».
Θολό παραμένει, την ίδια ώρα, το τοπίο γύρω από τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά και κυρίως γύρω από τα μέτρα που ζητεί η πλευρά των δανειστών, με τα κυβερνητικά στελέχη να επιμένουν ότι οι «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης «είναι απαραβίαστες» και να ρίχνουν στο τραπέζι τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Ήδη η ηχηρή μειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ αφήνει να εννοηθεί ότι δύσκολα θα δεχθεί το ερώτημα «ευρώ ή δραχμή», αντιπροτείνοντας το «ρήξη ή συμβιβασμός».
Το Μαξίμου από τη Δευτέρα επαναφέρει και την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Η ενημέρωση θα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη στις 12:30 στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης.