Κατατέθηκε στη Βουλή, την Πέμπτη το βράδυ, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων που αφορά τα «Επείγοντα μέτρα για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση».
Όπως είχε ανακοινωθεί το προηγούμενο διάστημα, το νομοσχέδιο αφορά τρία βασικά ζητήματα: Πρώτον, το νέο εξεταστικό σύστημα των Πανελληνίων. Στις εν λόγω διατάξεις, ρυθμίζεται η διάρθρωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των γενικών λυκείων (ΓΕΛ) και των πανελλαδικών εξετάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς επίσης και η ίδρυση ειδικοτήτων και προγραμμάτων των μαθητών των επαγγελματικών λυκείων (ΕΠΑΛ), η λειτουργία των σχολικών μονάδων της Γ΄ Λυκείου για το επόμενο σχολικό έτος, η πρόσβαση των αποφοίτων των επαγγελματικών λυκείων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ζητήματα τοποθέτησης εκπαιδευτικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων των ΕΠΑΛ.
Δεύτερον, τη διάκριση των Προτύπων από τα Πειραματικά σχολεία, καθώς και τον τρόπο εισαγωγής μαθητών σε αυτά. Ειδικότερα, ορίζεται ότι η πλειονότητα των μέχρι χθες «πρότυπων-πειραματικών» σχολείων θα είναι πειραματικά, με εξαίρεση κάποιων σχολείων που, για «ιστορικούς αποκλειστικά λόγους» όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, θα οριστούν ως πρότυπα. Όσον αφορά τον τρόπο εισαγωγής των μαθητών, στα μεν Πειραματικά προβλέπεται κλήρωση, ενώ στα δε Πρότυπα, εναπόκειται σε απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων, όπως προέκυψε μετά από εισηγήσεις των συλλόγων διδασκόντων και των Επιστημονικών Εποπτικών Συμβουλίων. Ακόμη, προβλέπεται η «αυτόματη» μετάβαση των μαθητών από τη μία βαθμίδα στην άλλη, στην περίπτωση Πρότυπων ή Πειραματικών που είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους, καθώς επίσης και ο τρόπος επιλογής διδακτικού προσωπικού και διευθυντών στα εν λόγω σχολεία.
Τρίτον, τη διαδικασία επιλογής νέων στελεχών εκπαίδευσης (διευθυντές, προϊστάμενοι σχολικών μονάδων και διευθυντές εκπαίδευσης). Συγκεκριμένα, αντικαθίσταται η διαδικασία της συνέντευξης με διαδικασία, κατά την οποία οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί εκφράζουν με μυστική ψηφοφορία την άποψή τους για τους υποψηφίους.
Συμπληρωματικά, στο νομοσχέδιο ρυθμίζονται επίσης: η δυνατότητα μεταφοράς θέσεων φοίτησης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ζητήματα λειτουργίας θεσμών επιστημονικής έρευνας και ερευνητικών κέντρων, η λήξη της θητείας συλλογικών οργάνων, η επανεγγραφή φοιτητών που διαγράφηκαν από τα ΑΕΙ, καθώς επίσης και ζητήματα προσαρμογής στην ευρωπαϊκή νομοθεσία των σχολείων Ευρωπαϊκής Παιδείας.
Το νομοσχέδιο, πριν την ψήφισή του, θα συζητηθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
Πηγή: ΑΜΠΕ