Ισπανία: Κεντρική διαχείριση από το 2016 ανακοίνωσε η Λϊγκα

Παρασκευή, 01 Μαΐου 2015 14:54
UPD:16:25
ICON /ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Η ισπανική λίγκα ανακοίνωσε σήμερα ότι από την περίοδο 2016/2017 θα ισχύσει η κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων στην πριμέρα ντιβιζιόν.

Αλλάζει ο ποδοσφαιρικός χάρης στο πιο ποιοτικό, ίσως, πρωτάθλημα της Ευρώπης από την μεθεπόμενη περίοδο. Με νόμο που θα ψηφιστεί θα ισχύσει η κεντρική διαχείριση, κάτι που εδώ και χρόνια ζητούσαν οι μικρομεσαίες ομάδες του πρωταθλήματος, που έβλεπαν τις Μπαρτσελόνα και Ρεάλ να βάζουν στα ταμεία τους υπέρογκα ποσά από τα τηλεοπτικά δικαιώματα που που πουλούσαν σε κολοσσούς.

Ο υπουργός Αθλητισμού της Ισπανίας, Χοσέ Ιγνάθιο Βερτ, ανακοίνωσε ότι το 90% των εσόδων θα πηγαίνει στις ομάδες της πριμέρα ντιβιζόν και το υπόλοιπο 10% στη δεύτερη κατηγορία.

Το ήμισυ των χρημάτων θα μοιράζεται ισόποσα στους 20 συλλόγους και το υπόλοιπο ανάλογα με την αγωνιστική πορεία τους (σε βάθος πενταετίας), το μέγεθος και την εμπορικότητά τους. Τη «μερίδα του λεόντος» θα συνεχίσουν να καρπώνονται οι κορυφαίες ομάδες της χώρας, αλλά η «ψαλίδα» με ομάδες όπως η Ατλέτικο, η Βαλένθια και η Σεβίλη θα μικρύνει αισθητά, ενώ παράλληλα αναμένεται να πάρουν «ανάσα» οι μικρότεροι σύλλογοι, αρκετοί εκ των οποίων αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα.

Το ισχύων καθεστώς θα διατηρηθεί και την επόμενη χρονιά με την Μπαρτσελόνα να έχει λαμβάνειν 140 εκατ. ευρώ από τη συμφωνία της με την Telefonica, ενώ σε ανάλογα μεγέθη κινείται και το συμβόλαιο της Ρεάλ με τη Mediapro. Οι δύο αυτές εταιρείες θεωρείται ότι θα... κονταροχτυπηθούν για την εξασφάλιση των -κεντρικοποιημένων πλέον- τηλεοπτικών δικαιωμάτων από τη μεθεπόμενη περίοδο, με τις εκτιμήσεις να ανεβάζουν το προβλεπόμενο κόστος γύρω στο 1 δισ. ευρώ.

Ακόμη κι έτσι, η πριμέρα ντιβιζιόν θα παραμείνει αρκετά πιο... φτηνή από την αγγλική πρέμιερ λιγκ, τα τηλεοπτικά δικαιώματα της οποίας για την τριετία 2016-19 παραχωρήθηκαν στο Sky και την British Telecoms αντί περίπου 2.4 εκατ. ευρώ ετησίως!

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις