Του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Στο υπουργικό συμβούλιο φέρνει το απόγευμα η κυβέρνηση το νομοσχέδιο «σκούπα» με τα νέα μέτρα, ενώ στο Brussels Group στις Βρυξέλλες, από σήμερα έως το Σάββατο, οι προτάσεις της Ελλάδας θα περάσουν από το μικροσκόπιο των τεχνοκρατών των θεσμών.
Στη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση της ομάδας διαπραγμάτευσης, επιβεβαιώθηκε η βούληση της κυβέρνησης να φτάσει σε μια «μικρή» συμφωνία μέχρι τα μέσα Μαΐου, μεταθέτοντας χρονικά, ακόμη και θυσιάζοντας, μια σειρά από προεκλογικές εξαγγελίες του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.
Πηγές του ΥΠΟΙΚ επιμένουν ότι το ν/σ δεν θα έχει εκπλήξεις, ότι φέρνει νέα μέτρα αλλά διατηρεί τις «κόκκινες γραμμές» σε ασφαλιστικό, εργασιακά, συντελεστές ΦΠΑ και απορρίπτει κατηγορηματικά το «ξεπούλημα» της δημόσιας περιουσίας.
Επί της ουσίας, λένε κυβερνητικά στελέχη, το ν/σ -έχοντας ως βάση τη «λίστα Βαρουφάκη»- δίνει βάρος σε φορολογικά μέτρα με στόχο την αύξηση των εσόδων, όπως η περαίωση εκκρεμών υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου, η εθελοντική αποκάλυψη κρυφών καταθέσεων του εξωτερικού, αλλά και η παραμονή φέτος του ενιαίου φόρου ακινήτων, αφού όπως όλα δείχνουν οι δημοσιονομικές συνθήκες δεν θα επιτρέψουν την αντικατάστασή του από τον ΦΜΑΠ.
Η πρόταση της Αθήνας θα περάσει από το μικροσκόπιο των τεχνοκρατών των θεσμών στο Brussels Group, ωστόσο τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες επιμένουν ότι η διαπραγμάτευση παραμένει δύσκολη, όπως και η απόσταση των δύο πλευρών. Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου στο Reuters ότι δεν βλέπει «μια πιθανή ολοκλήρωση εάν οι Έλληνες δεν κάνουν σημαντικές κινήσεις σε ένα, δύο ή τρία πεδία όπως είναι οι συντάξεις και η αγορά εργασίας». Όμως το πιο σημαντικό είναι η δήλωση του ίδιου αξιωματούχου, σύμφωνα πάντα με το Reuters, ότι στην κυβέρνηση «πρέπει να αναλάβουν το πολιτικό κόστος. Το Eurogroup θέλει να δει ότι αναλαμβάνεται το πολιτικό κόστος».
Την ίδια βέβαια ώρα τόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, όσο και ο υπουργός Επικρατείας Α. Φλαμπουράρης, αφήνουν ορθάνοιχτο το παράθυρο του δημοψηφίσματος. Ο κ. Δραγασάκης μιλώντας χθες στο «Κόκκινο» είπε ότι πρέπει να βρεθεί μία συμφωνία, αλλιώς «ίσως χρειαστεί να μιλήσει ο λαός». Ο κ. Φλάμπουράρης, μιλώντας χθες στο Mega, υποστήριξε πως «εάν οι εταίροι βάλουν στο τραπέζι το mail Χαρδούβελη η κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να πάει σε συμφωνία χωρίς να ζητήσει την άποψη του ελληνικού λαού»