Θα αυξηθούν τα βίαια επεισόδια στο Ιράκ, εκτιμά Αμερικανός στρατηγός

Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2004 07:18
A- A A+

Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ εξέφρασε την εκτίμηση ότι καθώς η χώρα θα βαδίζει προς την αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας της θα πρέπει να αναμένονται περισσότερα βίαια επεισόδια και επισήμανε ότι ''μία κακή σειρά γεγονότων'' μπορεί να φέρει το Ιράκ στα πρόθυρα του εμφυλίου.

Ο στρατηγός Τζον Αμπιτζάιντ, επικεφαλής της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης, ανακοίνωσε επίσης ότι σχεδιάζεται αναδόμηση της στρατιωτικής ηγεσίας των ΗΠΑ στο Ιράκ πριν από την αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας των Ιρακινών, τον προσεχή Ιούλιο.

Εξέφρασε μάλιστα τη βεβαιότητα ότι μέχρι εκείνη την περίοδο οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, που έχουν εκπαιδευθεί από τους Αμερικανούς και αριθμούν 203.000 άνδρες, θα είναι σε θέση να αναλάβουν τις ευθύνες της ασφάλειας της χώρας, με τη βοήθεια των συμμαχικών δυνάμεων.

Αξιωματικοί των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ εξέφρασαν προ ημερών την εκτίμηση ότι οι υποστηρικτές του Σαντάμ Χουσέιν ''έχουν γονατίσει''. Ωστόσο ο στρατηγός Αμπιτζάιντ δεν έδειξε τόσο αισιόδοξος.

Παρά την ''καλή πρόοδο'' που υπάρχει σε θέματα ασφάλειας, ''θα γίνουν πολλές μάχες'', είπε ο αμερικανός αξιωματικός.

''Αυτό που αντιλαμβάνομαι σαφώς ως στρατιωτικός διοικητής είναι ότι ανεξάρτητα με το αν θα γίνουν ή όχι εκλογές, καθώς θα πλησιάζουμε προς την ημερομηνία αποκατάστασης της εθνικής κυριαρχίας στο Ιράκ θα δούμε κλιμάκωση της βίας'', είπε ο στρατηγός Αμπιτζάιντ.

Μάλιστα επισήμανε ότι μία σειρά γεγονότων θα μπορούσε να φέρει το Ιράκ στο χείλος του εμφυλίου, χωρίς να διευκρινίσει ποιά είναι τα γεγονότα που φοβάται ότι μπορεί να συμβούν.

Αναλυτές πάντως έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι μία πιθανή δολοφονία υψηλόβαθμου ιρακινού αξιωματούχου ή η απόρριψη του αιτήματος των Σιιτών για εκλογές, μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή