Ανησυχία Ερντογάν για τη μορφή διακυβέρνησης στο Ιράκ

Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2004 08:01
A- A A+

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι η εγκαθίδρυση πολιτικής δομής στο Ιράκ που θα βασίζεται στις εθνότητες δεν θα βοηθήσει τη χώρα, αλλά θα αποτελέσει εστία ανησυχίας για ολόκληρη την περιοχή στα προσεχή χρόνια.

Αν και πρόσθεσε ότι είναι λίγες οι πιθανότητες για τη δημιουργία ομοσπονδιακών δομών στο Ιράκ με βάση τις εθνότητες, γεγονός που θα επέτρεπε στους Κούρδους του Ιράκ να κυβερνούν μία αυτόνομη περιοχή, ο Ερντογάν επισήμανε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά για το μέλλον της χώρας, παρά τις διαβεβαιώσεις Μπους ότι θα διαφυλαχθεί η εδαφική ακεραιότητα στο Ιράκ.

Ο Ερντογάν στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον χαρακτήρισε την Τουρκία ως χώρα-μοντέλο για τη δημοκρατική διακυβέρνηση στη Μέση Ανατολή και παρουσίασε τις θέσεις του για το Ιράκ και τα άλλα θέματα της περιοχής, σε ομιλία του σε συντηρητικό ινστιτούτο αναλύσεων, το American Enterprise Institute (ΑΕΙ), που έχει στενές σχέσεις με το Λευκό Οίκο.

Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να παραδώσουν την πολιτική εξουσία στους Ιρακινούς, στις 30 Ιουνίου, η Αγκυρα δεν κρύβει τις ανησυχίες της για τις προσπάθειες των Κούρδων του Ιράκ να αποκτήσουν σταδιακά ένα ανεξάρτητο κράτος, κάτι που θα αναζωπύρωνε τις αυτονομιστικές τάσεις των Κούρδων της Τουρκίας.

Ο Τζωρτζ Μπους στη συνάντηση που είχε στο Οβάλ Γραφείο με τον Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι θα διαφυλαχθεί η εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ. Ωστόσο στο παρελθόν αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει πως από τη στιγμή που θα παραδωθεί η πολιτική εξουσία στους Ιρακινούς, οι ΗΠΑ δεν θα μπορούν να επιβάλουν εύκολα τις αποφάσεις τους.

''Δεν πιστεύουμε ότι μία κρατική δομή με βάση τις εθνότητες θα είναι υγιής για το Ιράκ. Με ανάλογο τρόπο δεν είναι σωστή και μία δομή που θα βασίζεται στις θρησκευτικές κοινότητες'', είπε ο Ερντογάν, απαντώντας σε ερωτήσεις στο ΑΕΙ. Ο Ερντογάν διαβεβαίωσε πως η χώρα του θα παίξει εποικοδομητικό ρόλο με στόχο μία κυβέρνηση ευρείας βάσης στο Ιράκ, προσθέτοντας ότι ''εάν επιβληθεί μία μη υγιής δομή στο Ιράκ, πάντα θα υπάρχει λόγος ανησυχίας''.

Στην ομιλία του ο Τούρκος πρωθυπουργός προσπάθησε να δώσει διαβεβαιώσεις για τους δημοκρατικούς προσανατολισμούς της κυβέρνησής του, μιλώντας για μία ''συντηρητική δημοκρατία'' με πλουραλισμό και ανεκτικότητα.

''Ενώ θεωρούμε σημαντική τη θρησκεία ως κοινωνική αξία, δεν πιστεύουμε ότι είναι σωστό να ασκείται πολιτική μέσω της θρησκείας'', είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι ''η θρησκεία δεν θα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο πολιτικών ακροτήτων που προκαλούν διχασμό''.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή