Υπερηρωικοί εκδικητές, πολύτιμα γραμμάρια και λεηλατημένη τέχνη

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας
Πέμπτη, 30 Απριλίου 2015 08:30
A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Οι επιτυχημένοι Εκδικητές επανέρχονται δυναμικά, μια μητέρα κάνει τα πάντα για το παιδί της, μια γυναίκα παλεύει για την επανάκτηση της κλεμμένης περιουσίας της, μια επιστήμονας «ζυγίζει» τη ζωή της και τρεις οικογένειες επιβιώνουν σε ένα από τα πιο στείρα μέρη του κόσμου, στις κινηματογραφικές επιλογές αυτής της εβδομάδας.

«Οι εκδικητές: Η εποχή του Ultron»

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της πρώτης τους ταινίας, οι υπερήρωες της Marvel επιστρέφουν δριμύτεροι, με ακόμα μεγαλύτερη ομάδα και δύο εντυπωσιακούς αντιπάλους, στην τρισδιάστατη περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας του Τζος Γουέντον. Με πρωταγωνιστές τον - βραβευμένο με Όσκαρ - Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, τους  - υποψήφιους για Όσκαρ - Τζέρεμι Ρένερ και Μαρκ Ράφαλο και τους Σκάρλετ Γιόχανσον, Άαρον Τέιλορ - Τζόνσον, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Κρις Χέμσγουορθ, Κρις Έβανς, Ελίζαμπεθ Όλσεν, Χέιλι Άτγουελ, Πολ Μπέτανι, Άντι Σέρκις και Στέλαν Σκάρσγκαρντ, ντυμένους με τα κοστούμια τής - επίσης βραβευμένης με Όσκαρ - Αλεξάντρα Μπερν, αυτήν τη φορά οι Εκδικητές έρχονται αντιμέτωποι με ένα εξελιγμένο ρομπότ, που στρέφεται εναντίον της ανθρωπότητας.

«Mommy»

Το καναδικό δράμα του ανερχόμενου σεναριογράφου και σκηνοθέτη Ξαβιέ Ντολάν - με τους Αν Ντορβάλ, Σουζάν Κλεμάν, Αντουάν - Ολιβιέ Πιλόν και Αλεξάντρ Γκογιέ - μιλά για τη μητρότητα και τις σχέσεις, μέσα από την ιστορία ενός έφηβου με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητα, που δεν τον δέχεται κανένα ίδρυμα.

«Έφτιαξα την ταινία, όπως κάθε καλλιτέχνης που ζωγραφίζει, για να εκφραστεί, με την ευχή κάποιος να το αγαπήσει, να το κατανοήσει. Εμείς οι σκηνοθέτες κάνουμε το ίδιο πράγμα. Κάνουμε ταινίες, για να τις καταλάβει ο κόσμος, να τις αγαπήσει κι, έπειτα, ιδανικά, να αγαπήσει κι εμάς» επισημαίνει ο 25άχρονος δημιουργός της ταινίας.

«Γυναίκα από χρυσό»

Βασισμένο σε αληθινή ιστορία, το δράμα του Σάιμον Κέρτις αποτυπώνει τον αγώνα μιας Εβραίας μετανάστριας ενάντια στην αυστριακή κυβέρνηση, με στόχο την επανάκτηση της οικογενειακής της περιουσίας, που λεηλάτησαν οι Ναζί. Η -  βραβευμένη με Όσκαρ - Έλεν Μίρεν, πλαισιωμένη από τους Ράιαν Ρέϊνολντς, Ντάνιελ Μπριλ, Τσαρλς Ντανς, Κέιτι Χολμς και Μαξ Άιρονς, ενσαρκώνει τη Μαρία Άλτμαν, η οποία μπαίνει σε έναν τεράστιο δικαστικό αγώνα, που φτάνει μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, για να της επιστραφούν 5 πίνακες του Γκούσταβ Κλιμτ.

«1001 γραμμάρια»

Ο Μπεντ Χάμερ συνθέτει μια τρυφερή ταινία για την αδυναμία μέτρησης του έρωτα, η οποία ήταν η επίσημη πρόταση της Νορβηγίας για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Οι Αν Νταλ Τορπ, Λοράν Στοκέρ και Περ Κρίστιαν Έλεφσεν ξετυλίγουν την ιστορία μιας αυστηρής και μοναχικής, αλλά γοητευτικής επιστήμονος, η οποία αναγκάζεται να «ζυγίσει» με ακρίβεια τις απογοητεύσεις και τις επιθυμίες της και να δει διαφορετικά τη ζωή.

«Ο άνθρωπος καθορίζει τον ορισμό του βάρους, αλλά, κατά τη γνώμη μου, είναι το ίδιο σημαντικό να καταλάβουμε τι επίδραση έχει στον άνθρωπο ο ορισμός του βάρους. Πάντα, με ενδιέφερε ποια είναι η σχέση της επιστημονικής κατανόησης και των ανθρώπινων πράξεων» εξηγεί ο σκηνοθέτης.

«Αraya»

Το ασπρόμαυρο ντοκιμαντέρ της Μαργκό Μπενασεράφ, που καταγράφει μια μέρα από τη ζωή τριών οικογενειών σε ένα από τα πιο χέρσα μέρη του κόσμου, την Αράγια, μια άνυδρη χερσόνησο βόρεια της Βενεζουέλας, απέσπασε το βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) στο Φεστιβάλ των Καννών του 1959. Η ταινία αποτυπώνει τη ζωή των ανθρώπων της περιοχής, οι οποίοι, από το 1.500, βασίζονταν αποκλειστικά σε αυτά που τους έδινε η θάλασσα, δηλαδή στο αλάτι και τα ψάρια. Για 450 χρόνια. Μέχρι που ήρθε η βιομηχανική επανάσταση.

 


 

Προτεινόμενα για εσάς