Πρόγραμμα μη κρατικών πανεπιστημίων προανήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου

Δεσμεύθηκε για δημόσιο χαρακτήρα στην ενέργεια
Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2004 14:18
UPD:14:46

A- A A+

Για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα στην ενέργεια δεσμεύθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στο Α.Η.Σ Καρδιάς. Ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε εκ μέρους της Κυβέρνησης τους εργαζομένους στο λιγνιτορυχείο για τη σκληρή τους δουλειά, «διασφαλίζοντας -όπως είπε- στη χώρα μας στρατηγικό πλεονέκτημα με το λιγνίτη».

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι στην προσπάθεια μας στην ενεργειακή πολιτική, ο λιγνίτης θα παραμένει στρατηγικής σημασίας και η παρουσία του δημοσίου θα είναι πάντα στρατηγική, θα είναι στρατηγικός ο χαρακτήρας της παρουσίας του δημόσιου τομέα, διότι θεωρούμε, ότι με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε σημαντικά και το δημόσιο συμφέρον, δημόσιο συμφέρον για την ενέργεια.

Έχουμε δει σε άλλες περιοχές στη γη, όπου η υπερβολική νεοφιλελεύθερη αντιμετώπιση του τομέα της ενέργειας έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους κατοίκους, στους πολίτες αυτών των περιοχών. Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως, ότι δεν έχουμε όρους ανταγωνισμού μέσα στους οποίους δουλεύουμε και δουλεύετε κι εσείς. Υπάρχει απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και σε αυτή την απελευθέρωση πρέπει να μείνουμε ανταγωνιστικοί», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει, παράλληλα, να επιτραπεί η ανάπτυξη και εναλλακτικών μορφών ενέργειας, «να φτάσουμε από το 7% περίπου στο 20% στις εναλλακτικές μορφές», όπως τόνισε.

Τέλος, ο κ. Παπανδρέου προανήγγειλε ότι θα ξεκινήσει πρόγραμμα μη κρατικών πανεπιστημίων. Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε την ανάγκη «να αποκεντρώσουμε τα ΤΕΙ και τα Πανεπιστήμια, να δώσουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δικαίωμα να αναπτύσσει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, να αξιοποιήσουμε μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος και την έννοια των μη κρατικών ΤΕΙ και Πανεπιστημίων». «Και αυτό θα μπορούσε να είναι ένα παράδειγμα συνεργασίας προς μίμηση εδώ στην Κοζάνη: Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ΔΕΗ, των εδώ ΤΕΙ και Πανεπιστημίων με στόχο την ανάπτυξη νέων τμημάτων, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες και από το κέντρο», συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή